Știri generale Universitate

SUCEAVA | Universitatea „Ștefan cel Mare”, între cele 1.300 de universități de top din lume și pe locul 6 în România, în QS World University Rankings 2022

Ediția 2022 a QS World University Rankings marchează un moment istoric în parcursul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV). Aceasta este inclusă, în premieră, în rândul instituțiilor de învățământ superior relevante la nivel global și face parte din eșalonul universităților 1.201+, fiind una dintre cele 1.300 de universități de excelență pe plan mondial.

,,Progresul continuu pe care USV l-a înregistrat în cadrul QS University Rankings: dacă în anul 2015 a fost inclusă pentru prima dată în analizele acestui clasament, iar în ediția pentru anul 2021 s-a clasat pe poziția 164 în secțiunea topului dedicată  universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală, în ediția 2022, USV face saltul din clasamentul regional în cel mondial.”, se arată într-un comunicat de presă al instituției sucevene de învățământ superior.

În ultimii ani, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a înregistrat rezultate remarcabile în ceea ce privește clasările în topuri internaționale. Acum, instituția suceveană confirmă din nou și realizează cea mai bună clasare din istoria sa, locul 6 între cele mai bune universități românești, ierarhizate în topul aferent anului 2022. La nivel național, în noua ediție a topului se regăsesc 11 universități, dintre care 4 au fost incluse în clasament pentru prima dată.

Trei universități românești, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din București, au fost ierarhizate în eșalonul 1.001 – 1.200. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea Politehnica din București și Universitatea Politehnica din Timișoara se regăsesc în eșalonul 1.201-1.300.

Captură QS University Rankings 2022

Topul QS University Rankings, realizat pe regiuni, domenii de studiu și publicat începând cu anul 2004, are la bază următorii indicatori:
– prestigiul academic (40%);
– reputația în rândul angajatorilor (10%);
– numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (20%);
– raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți (20%);
– ponderea cadrelor didactice din străinătate (5%) și ponderea studenților străini (5%).

Majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obținute independent, din baze de date și evaluări / sondaje internaționale, iar informațiile raportate direct de universități parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului. Raportat la acești indicatori, la nivel mondial, cea mai bună clasare a USV este la ponderea studenților străini: poziția 369, cu un punctaj de 16,8 raportat la media globală de 9,3.

Referitor la ceilalți indicatori, USV se plasează după cum urmează:
– prestigiul academic – eșalonul 501+;
– reputația în rândul angajatorilor – eșalonul 501+;
– numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice – 601+;
– raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți – 601+;
– ponderea cadrelor didactice din străinătate – 601+.

QS University Rankings este considerat unul din primele 3 topuri universitare internaționale în ceea ce privește vizibilitatea. Rezultatele publicate sunt valorizate pentru dezvoltarea de politici publice în educație. Clasamentul integral pentru anul 2022 poate fi consultat AICI.

Sursa foto: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.