Știri generale

FOTO | Efemeridele, spectacolul vieții, în Delta Dunării

Un fotograf pasionat de natură a surprins imagini impresionante în Delta Dunării. În weekend și-au făcut apariția efemeridele, un fenomen unic în zonă. Acestea sunt denumite popular și Rusalii, deoarece devin vizibile în preajma acestei sărbători.

Efemeridele sunt insecte care stau în apă la stadiul de larvă, între unu și trei ani. La maturitate, acestea își scot aripile și încep să zboare doar pentru a se împerechea. Pentru efemeride, viața se încheie apoi în câteva ore, cel mult o zi. Fenomenul este unic în lumea viețuitoarelor, de aceea, mulți paleontologi consideră că acest caracter al efemeridelor este unul arhaic.

Efemeridele fac parte din ordinul Ephemeroptera, după termenii grecești ephemeros = efemer și ptera = aripă. Ele sunt, în același timp, descendente ale grupului străvechi de insecte numit Paleoptera, din care cele mai multe specii, multe dintre ele gigantice, au dispărut de milioane de ani.

În prezent, există 2.500 de specii de efemeride, care sunt răspândite în aproape toată lumea, mai puțin în Australia și Oceania. În România, spectaculosul dans al efemeridelor poate fi privit în serile de iunie, cu precadere în Delta Dunării și pe râul Tisa. În Ungaria, insectele au primit numele de ,,tiszavirag”, care se traduce prin ,,Florile Tisei”.

Sursa foto: facebook.com / Răzvan Moisescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.