Evaluare Națională Știri generale

Ministerul Educației: Peste 131.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, în sesiunea 22 iunie – 4 iulie 2021

Marți debutează Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a. Pentru sesiunea 22 iunie – 4 iulie, sunt înscriși să susțintă examenul 131.177 de elevi, dintre care 12.006, doar în Capitală, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Calendar Evaluarea Națională 2021

22 iunie 2021 – Limba şi literatura română – probă scrisă;
24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă;
25 iunie 2021 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor;
29 iunie 2021 (16:00 – 19:00) – 30 iunie 2021 (8:00 – 12:00) – depunerea contestaţiilor;
30 iunie – 4 iulie 2021 – soluţionarea contestaţiilor;
4 iulie 2021 – afişarea rezultatelor finale.

,,Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare / carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza / participa la probele de examen, pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021.„, se arată în comunicatul de presă.

Sursa foto: Ministerul Educației

Examenul se va desfășura în 3.850 de centre de examen. Probele încep la ora 09:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și o hârtie ștampilată pentru ciorne. În cazul în care au nevoie de pagini suplimentare, elevii le vor putea cere examinatorilor din sală. Ei au la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea testelor, după cele 15 minute în care fiecare trebuie să completeze caseta de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru. Probele sunt monitorizate audio-video.

,,Fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (dezinfectanați, măști etc.). De asemenea:
– Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
– În sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
– În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.
– Fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
– Sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
– În incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.
– Colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
– Este interzis schimbul de obiecte personale.
– Centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.
„, se mai precizează în comunicat.

Rezultatele vor fi comunicate în mod anonimizat, în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro. Potrivit Regulamentului general privind protecția datelor personale, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Acestea sunt distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

,,Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.„, se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.