Evaluare Națională Știri generale

EVALUAREA NAȚIONALĂ | Ministrul Educației: Voi insista ca profesorii să mai rezolve o dată subiectele, să nu aibă vicii de formulare

Ministrul Educației a anunțat că se va asigura că subiectele, atât cele de la Evaluarea Națională, cât și de la Bacalaureat, nu vor avea vicii de formulare. Sorin Cîmpeanu a explicat, la postul Digi 24, că își dorește astfel ca baremul să fie ,,cât se poate de clar”.

,,Mâine dimineață (n. red – marți), foarte, foarte devreme, voi merge la Centrul Național de Evaluare și voi sta cu profesorii de limba română pentru a se extrage subiectele și, la fel cum am mai făcut, voi insista să fie rezolvate, și la limba română, și la matematică, încă o dată acele subiecte care vor fi extrase, pentru a nu avea vicii de formulare, pentru a avea un barem cât se poate de clar și pentru a îndeplini toate celelalte condiții în interesul elevilor. Voi fi alături de colegii mei în fiecare dimineață înainte de probele de examen, la Evaluare și Bacalaureat.”, a declarat ministrul, luni seară.

,,Subiectele sunt mai aproape de modalitatea de testare PISA, au făcut obiectul unor multiple teste de antrenament, sunt cunoscute, tematica de examen de asemenea a fost cunoscută. Din perspectiva gradului de dificultate, nu sunt nici mai simple, nici mai complicate.”, a mai precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24.

16.473 de elevi nu au absolvit, în anul în care școala s-a desfășurat cel mai mult în sistem online

,,N-au reușit să încheie situația școlară, chiar dacă Ministerul Educației a flexibilizat procedurile și au fost necesare doar două note pentru a încheia situația școalară, n-a mai fost necesar un număr de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline. Chiar și așa, rezultatele pandemiei se văd, sunt mulți elevi care nu au reușit să-și încheie situația școlară.”, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul s-a arătat îngrijorat de posibillitatea ca absenteismul de la Evaluarea Națională să fie accentuat. Mulți elevi ar putea să nu-și dorească să susțină examenul, chiar dacă au situația încheiată, pe fondul neîncrederii în forțele proprii, ca urmare a perioadei lungi în care au fost ținuți departe de școală.

Primii absolvenți care au început de la clasa pregătitoare

,,Generația de anul acesta este mai mică, pentru că în urmă cu opt ani, ea a fost splitată (n. red. – unii au mers direct în clasa I, alții au făcut clasa pregătitoare). Este generația care, pentru prima oară, dă examenul de Evaluare Națională după ce a făcut clasa pregătitoare. Este un moment de bilanț pentru a face o analiză între profilul absolventului de gimnaziu proiectat în urmă cu 9 ani, în anul 2012, și profilul absolventului de gimnaziu realizat în anul 2021. Rezultatele vor fi importante, chiar dacă vor fi viciate de un an școlar total atipic.”, a mai declat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24.

Sursa foto: captură Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.