Învățământ Știri generale

O nouă structură a liceului, un nou Bacalaureat, dotarea de laboratoare și construirea a 140 de creșe, printre obiectivele rezultate în urma consultărilor de la Cotroceni. Klaus Iohannis: Proiectul ,,România Educată” are un sprijin financiar istoric (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a propus o nouă structură a liceului, în timpul dezbaterilor pe care le-a avut în ultimele trei zile, la Cotroceni, privind proiectul ,,România Educată”. Colegiile terțiare non-universitare vor putea funcționa în universități și vor forma tehnicieni. Elevii vor avea un nou tip de Bacalaureat, care va fi bazat pe competențe. Șeful statului a menționat, într-o conferință susținută la finalul întâlnirilor, că proiectul prezidențial de transformare a educației are ,,un sprijin financiar istoric”.

Președintele României a enumerat o parte dintre proiectele care vor fi implementate în educație, în următorii ani.

,,Am insistat să fie asigurată finanțarea necesară pentru o parte dintre prioritățile și reformele proiectului, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Mă refer, de exemplu, la reducerea abandonului școlar prin sprijinirea a peste 2.500 de unități de învățământ preuniversitar, dotarea a 10.000 de laboratoare și cabinete școlare, mobilarea a 75.000 de săli de clasă, construirea a 140 de creșe și servicii complementare de educație timpurie, realizarea a 10 centre de învățământ dual, dezvoltarea unei rețele de școli verzi și formarea a 100.000 de cadre didactice pentru predarea online.„, a transmis Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, aceste proiecte vor avea alocate sumele necesare pentru implementare. Iohannis a amintit, astfel, de suma alocată educației în cadrul planului de redresare finanțat din fonduri europene.

,,Proiectul <<România Educată>> are un sprijin financiar important, istoric aș spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanța cu 400 de milioane de euro renovarea unităților de învățământ preuniversitar de stat, pentru garantarea siguranței și a securității copiilor și dascălilor în școli.„, a precizat președintele.

Șeful statului a explicat că structura sistemului de învățământ va rămâne preponderent aceeași, va fi dezvoltată educația timpurie și se vor păstra clasa pregătitoare și gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a.

,,Am propus o nouă structură a învățământului secundar superior, unde vor exista trei tipuri de licee – teoretic, vocațional și profesional – care vor conferi absolvenților, după patru ani de studiu, acces la examenul de Bacalaureat. (…) Eliminăm birocrația și, dacă un elev este, de exemplu, la un liceu profesional, își dă seama că nu se regăsește acolo și vrea să facă trecerea la unul teoretic sau vocațional, va putea să se transfere, în urma unor testări specifice, la liceul dorit. Noul bacalaureat, deschis tuturor și bazat pe competențe, este o altă componentă importantă a <<României Educate>>.”, a mai transmis președintele.

Klaus Iohannis a mai declarat că proiectul prezidențial include și o serie de ținte concrete, precum:
– scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult 10%;
– reducerea ratei de analfabetism funcțional, la orizontul 2030;
– creșterea competențelor digitale de bază pentru profesori și elevi.

Președintele României a transmis că proiectul ,,România Educată” se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației, în care sunt implicate 10.000 de persoane și peste 150 de organizații și instituții.

Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis, după consultările privind proiectul ,,România Educată”

Sursa: Administrația Prezidențială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.