Social Știri generale Universitate

UVT, cercetare privind evoluţia calităţii vieţii în Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a organizat, joi, o conferinţă în care au fost prezentate datele comparative din ultimii patru ani privind evoluţia calităţii vieţii în oraşul de pe Bega. Barometrul Calității Vieții 2020 a fost realizat de cercetători din cadrul instituţiei de învăţământ superior, potrivit unui comunicat de presă al UVT.

Principalele aspecte incluse în cercetare au fost evoluţia calităţii vieții în Timișoara şi părerea timișorenilor despre orașul lor. Au fost analizate, printre altele, răspunsurile locuitorilor cu privire la serviciile publice, la siguranţa în localitate, la infrastructura urbană sau indicatorii privind poluarea. Barometrul a inclus şi situaţiile cu care s-au confruntat aceştia în perioada de pandemie.

,,Datele legate de serviciile publice sunt jaloane foarte importante pentru deciziile strategice pe care le iau decidenții, sau așa ar trebui să fie, pentru că se referă la infrastructura urbană, la starea indicatorilor de poluare și siguranță publică, la cele mai sensibile condiții pentru o viață bună în oraș. Sunt convins că datele Barometrului Calității Vieții, elaborat de echipa Universității de Vest din Timișoara, se află între primele seturi de date deschise, puse la dispoziția stakeholderilor comunității locale timișorene, care merită să fie consultate pentru deciziile strategice pe care decidenții le pregătesc. Sunt mai multe astfel de instituții pe care le văd interesate, cărora UVT le va transmite permanent rezultatele, prin colectivul de cercetători care se ocupă de acest instrument de evaluare a comunității: toate Consiliile Județene din Regiunea de Vest, dar și Primăria Timișoara, Cluburile de Afaceri din Timișoara, companiile semnificative din economia regiunii, Camera de Comerț Timiș, Corpul consular din Timișoara, Prefectura și instituțiile deconcentrate din județul Timiș, ADR Vest, Consiliul de Dezvoltare Regională Vest, ONG-urile reprezentative din oraș, cele care sunt interesate în dezvoltarea comunitară. Tuturor, UVT le pune la dispoziție un instrument practic de evaluare a opiniilor și percepțiilor din comunitatea timișoreană, util pentru calibrarea politicilor publice.”, a transmis rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea, în deschiderea conferinţei de prezentare a barometrului.

Peste 62% dintre participanţii la studiu au declarat că, în general, în Timişoara lucrurile merg într-o direcţie bună, şi doar 22% au spus că direcţia este greşită.

85% sunt mulţumiţi de accesul la magazine şi peste 61%, de transportul în comun. Pe de altă parte, aproape 43% dintre respondenţi s-au declarat nemulţumiţi de sistemul de educaţie din oraş, 44% nu sunt mulţumiţi de serviciile de sănătate, iar 82%, de închiderea pieţelor agroalimentare.

Barometrul UVT a mai arătat că 62% dintre timişoreni consideră că primăria nu cunoaşte problemele reale ale cetăţenilor.

De asemenea, aproape jumătate dintre locuitorii de pe Bega sunt nemulţumiţi de calitatea apei de la robinet şi a aerului pe care îl respiră, iar 54% consideră că gradul de curăţenie este nesatisfăcător.

Datele cuprinse în Barometrul Calității Vieții 2020 au fost colectate în perioada 11 – 30 noiembrie 2020. Eşantionul a format din persoane cu vârsta de peste 18 ani din Timişoara, stratificat în funcţie de gen, vârstă şi cartier. Răspunsurile au fost culese telefonic, comparativ cu anii trecuţi când sondajul s-a realizat faţă în faţă.

Sursa foto: Barometrul Calității Vieții 2020, Universitatea de Vest din Timişoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.