Liceu Știri generale

BACĂU | A început admiterea la liceu. Vezi câte locuri sunt disponibile în unitățile de învățământ din județ

Pentru anul școlar 2021 – 2022, în planul de școlarizare al județului Bacău sunt prevăzute 3.228 de locuri pentru admiterea în învățământul liceal la zi. Dintre acestea, 2.002 locuri sunt pentru filiera teoretică, iar 1.226, pentru cea tehnologică. Se adaugă 1.392 de locuri pentru învățământul profesional de stat / dual, 336 la forma de învățământ vocațional, 48 la învățământ special, 196 la învățământ seral și 84 la învățământ cu frecvență redusă.

Din numărul total, numai în municipiul Bacău sunt 1.510 de locuri în colegiile şi liceele teoretice și tehnologice, respectiv la:
– Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” (filiera teoretică);
– Colegiul Național „Vasile Alecsandri” (filiera teoretică);
– Colegiul Național „Ferdinand I” (filiera teoretică);
– Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” (filiera teoretică);
– Colegiul „Mihai Eminescu” (filiera teoretică);
– Colegiul „N.V.Karpen” (filiera teoretică și tehnologică);
– Colegiul Economic „Ion Ghica” (filiera teoretică și tehnologică);
– Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” (filiera teoretică);
– Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” (filiera tehnologică);
– Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” (filiera tehnologică);
– Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” (filiera tehnologică);
– Liceul Teoretic „Henri Coandă (filiera teoretică și tehnologică).

Cei care optează pentru învățământul vocațional, care nu participă la repartizarea computerizată, pot alege unul din cele 336 de locuri de admitere de la:
– Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” Bacău – profil teologic, 24 de locuri;
– Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău – profile Arte vizuale, Coregrafie și Muzică, 72 de locuri;
– Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău – profil pedagogic, 72 de locuri;
– Liceul cu Program Sportiv Bacău – profil sportiv, 72 de locuri;
– Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Onești – profil teologic, 48 de locuri;
– Liceul cu Program Sportiv ,,Nadia Comăneci” Oneşti – profil sportiv, 48 de locuri.

Alte 48 de locuri (patru clase, din care una la centrul de reeducare Tg. Ocna) sunt la forma de învățământ liceal special, care nu participă la repartizarea computerizată, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Bacău.

Pentru admiterea la forma de învățământ profesional de stat / dual, pentru anul școlar 2021 – 2022 sunt în total 1.392 de locuri, dintre care 94, dual. Dintre acestea, în municipiul Bacău sunt 638 de locuri la învățamântul profesional de stat din:
– Colegiul „N.V.Karpen”;
– Colegiul Economic „Ion Ghica”;
– Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”;
– Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron”;
– Liceul Tehnologic „Grigore Antipa”;
– Liceul Tehnologic „Petru Rareș”.
şi 58 de locuri la învățământul dual din:
– Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” – 48 de locuri;
– Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” – 10 locuri.

Elevii care urmează învățământul profesional de stat primesc o bursă lunară de 200 de lei, pe toată durata școlii, dar nu şi în timpul vacanțelor, iar cei de la învăţământul dual au în plus şi o bursă din partea firmelor, conform contractelor de parteneriat încheiate cu unităţile de învăţământ, de cel puţin 200 de lei.

Absolvenții învățământului profesional de stat care promovează examenul primesc certificat de calificare profesională și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. După ce finalizează acest tip de învățământ, pot continua studiile la forma învățământului de zi, iar după doi ani pot susține și examenul de bacalaureat.

Învățământ seral, care nu participă la repartizarea computerizată, are 196 de locuri, în care sunt incluse și patru clase pentru an de început clasa a XI-a, a celor care au terminat profesionala, dar vor să-și continue studiile, la:
– Colegiul Tehnic „Gr. Cobălcescu” Moinești;
– Liceul Tehnologic „Petru Poni” Onești;
– Liceul Tehnologic Onești;
– Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești;
– Colegiul Tehnic „Gr. Cobălcescu” Moinești;
– Liceul Tehnologic „J.M. Elias” Sascut;
– Liceul Tehnologic „Petru Poni” Onești.

Învățământ cu frecvență redusă, care nu participă la repartizarea computerizată, cu 84 de locuri la:
– Colegiul „N.V.Karpen”, profil uman – Științe sociale, 3 clase.

Admiterea în liceu se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv, pe 24 iulie 2021. Nu participă la această repartizare computerizată elevii care au ales învățământul profesional, seral sau cu frevență redusă, şi nici cei care au optat pentru liceele vocaționale. Aceștia din urmă sunt repartizați în funcție de notele obținute la probele vocaționale, pe care deja le-au susținut.

În perioada 16 – 22 iulie 2021, conform calendarului admiterii, are loc completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ în care au finalizat gimnaziul sau prin formular transmis electronic. Candidații pot participa la repartizarea computerizată prin completarea fișelor de înscriere într-un singur județ.

ATENȚIE! Procesul este destul de solicitant, atât pentru elevii candidați, cât și pentru profesorii diriginți, având în vedere că, în afara situațiilor clare, cu note cât mai apropiate de nota maximă, trebuie găsit răspuns la mai multe necunoscute: cum sunt notele față de cele din anul precedent, care sunt profilele cele mai căutate etc. Cert este că pe fișa de înscriere trebuie completate cât mai multe opțiuni, cât mai multe coduri, pentru ca elevul să beneficieze de o repartizare computerizată cât mai aproape de ceea ce își dorește să studieze în viitor.

Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% la admiterea în liceu, restul de 20% fiind media generală de absolvire a claselor V – VIII.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.