Învățământ Știri generale

Plângere penală pe numele ministrului Educaţiei, depusă de două asociaţii de elevi. Reacţia lui Sorin Cîmpeanu

Două asociaţii de elevi au depus, marţi, plângere penală la Parchetul General împotriva ministrului Educaţiei. Elevii îl acuză pe Sorin Cîmpeanu de abuz în serviciu, pentru că nu au fost publicate normele de aplicare a unei ordonanţe de urgenţă care reglementează transportul gratuit. Ministrul le-a cerut scuze şi a dat garanţii că normele vor fi semnate marţi.

,,Elevii au dreptate. Metodologia trebuia să fie promovată ieri. Va fi promovată abia astăzi, după ce va fi consultat Comitetul de Dialog Social. Au fost examene de Evaluarea Naţională, Bacalaureat, probleme la contestaţii, avem rectificarea bugetară cu foarte mari probleme, dar sigur că toate acestea nu sunt scuze pentru întârziere. Îmi cer scuze pentru această întârziere de o zi, pe care mi-o asum.“, a declarat ministrul Educaţiei, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.

,,La momentul actual, în urma adoptării unei OUG prin care se modifică şi se reintroduce procedura de decont a navetei elevilor, a fost prevăzut faptul că, la termen de 30 de zile de la adoptarea ordonanţei, ministrul va adopta, prin ordin de ministru, o anumită metodologie de decontare. Au trecut peste 30 de zile şi încă nu a fost adoptat respectivul ordin, fiind încălcată o ordonanţă care, până la urmă, însăşi ministrul a dat-o.”, a declarat Ariana Dudună, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Sorin Cîmpeanu a explicat, totuşi, că gestul acestora de a depune plângere penală este prea dur, în condiţiile în care anul şcolar s-a încheiat pentru majoritatea elevilor.

,,Elevii sunt în vacanţă, cum foarte corect aţi precizat. Îmi cer scuze acelor elevi care nu au ştiut ieri că sunt în vacanţă şi au vrut să meargă la şcoală, să facă naveta, neputând să fie decontată. (…) Nu dau vina pe elevi. Naveta se decontează pe perioada de cursuri. Aşa a fost întotdeauna, aşa spune legea. (…) Apreciez foarte mult dreptul elevilor, şi îl susţin, de a protesta, dar şi de a demola. Dar după ce termină de demolat ceea ce şi-au propus să demoleze, am înţeles că vor să construiască educaţia prin plângeri penale. Sunt perfect de acord, nu am nicio problemă. Însă după ce termină cu plângeri penale şi de demolat tot ce şi-au propus să demoleze, îi invit cu mare drag alături de Ministerul Educaţiei, să construim sistemul de educaţie pentru elevi.“, a replicat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai transmis că Ministerul Educaţiei este alături de elevi şi că va susţine întotdeauna dreptul elevilor la decontarea transportului, pe care îl consideră un element esenţial pentru a putea ajunge la şcoală, pentru a putea recupera pierderile. Ministrul a dat garanţii că normele de aplicare a ordonanţei privind decontarea transportului vor fi semnate marţi.

Elevii au protestat şi în faţa clădirii Guvernului României, nemulţumiţi de proiectul de OUG privind eliminarea transportului gratuit.

Sursa foto: captură facebook.com / Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *