Social Știri generale

Ministrul Educaţiei: Susţinem efortul UNESCO pentru un acces echitabil pentru toţi la educaţie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care este şi preşedinte al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a declarat marţi că instituţia pe care o reprezintă susţine efortul UNESCO pentru asigurarea unui acces echitabil la educaţie, ca mijloc de dezvoltare a unei societăţi democratice, incluzive. Mesajul a fost transmis în deschiderea evenimentului aniversar ,,65 de ani România în UNESCO. Arc peste timp al cooperării România – UNESCO”, desfăşurat la Opera Naţională Bucureşti.

,,Susţinem efortul UNESCO pentru asigurarea unui acces echitabil pentru toţi la educaţie, ca mijloc de dezvoltare a unei societăţi democratice, incluzive, pentru a atinge obiectivele stabilite la Reuniunea globală a miniştrilor educaţiei din anul 2020. Sistemele de educaţie trebuie să pregătească şi să dezvolte mecanisme proprii pentru a face faţă situaţiilor de criză precum este aceasta pe care o traversăm şi pentru ca dreptul la educaţie să fie cu adevărat asigurat.”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a vorbit şi despre obiectivele propuse în cadrul programului ,,România Educată”, menite să asigure infrastructura necesară care să permită accesul tuturor la educaţie.

,,Eforturile noastre sunt concentrate în direcţia digitalizării educaţiei, a dezvoltării educaţiei timpurii, a reducerii abandonului şcolar, un obiectiv extrem de important, a dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic, a reformării guvernanţei sistemului de învăţământului universitar, cu accent pe acele situaţii de inechitate şi pe implementarea intervenţiilor pentru învăţarea remedială. Aceste direcţii de acţiune fac parte integrantă din viziunea proiectului preşedintelui României, ‘România Educată’, proiect asumat şi de Guvernul României, ca abordare holistică a educaţiei.”, a precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

,,În acest moment, în care trebuie să inovăm pentru a putea ţine pasul cu provocările globale, păstrarea valorilor comune şi promovarea educaţiei pentru dezvoltare durabilă sunt obiective mai importante decât oricând. Declaraţia de la Berlin privind educaţia pentru dezvoltare sustenabilă, adoptată în acest an de către UNESCO, reprezintă o veritabilă punte de legătură între naţiuni în demersurile lor pentru construirea viitorului. Vă asigur că România este pregătită să acţioneze concret şi eficient pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, cu accent pe obiectivul patru privind garantarea unei educaţii de calitate, incluzivă şi echitabilă la toate nivelurile şi, totodată, provocarea oportunităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii.”, a spus şi consilierul prezindeţial Ligia Deca.

,,Desigur că eforturile noastre de completare a acestei liste cu elemente de patrimoniu românesc vor continua şi în anii următori prin dosare depuse de România, fie individual, cum este <<Ansamblul Monumental Calea Eroilor>>, realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, fie în comun cu alte state, cum sunt dosarele <<Arta cămăşii cu altiţă>>, <<Frontierele Imperiului Roman – limesul dunărean şi limesul dacic>> sau <<Transhumanţa>>, ca să dau doar câteva exemple„, a punctat şi Daniela Gîtman, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul evenimentului.

La 27 iulie 1956, România devenea membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), constituită la 16 noiembrie 1945, la Paris. Comisia Naţională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) a fost înfiinţată încă de la data aderării ţării noastre la această instituţie internaţională, în 1956, iar Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO a fost înfiinţată doi ani mai târziu, în 1958.

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

Citeşte şi Roşia Montană, înscrisă în Patrimoniul UNESCO şi în Patrimoniul mondial în pericol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.