Știri generale Universitate

Universitatea de Vest din Timişoara formează ghizi culturali pentru anul 2023, când Timişoara devine Capitală Culturată Europeană

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) pregăteşte un program de studii de scurtă durată, în baza căruia vor fi formaţi ghizi culturali. UVT vine, astfel, în completarea unei serii de inițiative și proiecte, în perspectiva anului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

În perioada 2020 – 2021, comunitatea academică din cadrul UVT a organizat şi susţinut mai multe conferințe, spectacole, dezbateri, producții multimedia și programe de artă și creație contemporană, promovate în Timișoara și în plan internațional. Prin acestea, UVT își asumă postura de epicentru al generării și promovării de inițiative și proiecte culturale, în perspectiva anului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior. UVT mai transmite că interesul publicului pentru evenimentele culturale din Timişoara este în continuă creştere, atât în rândul iubitorilor de cultură autohtoni, cât şi al celor din străinătate.

,,O hartă a Banatului istoric și cultural, utilă în turismul nou, practicat peste tot în Europa, va fi tot mai solicitată în anii următori, când, știm bine, Timișoara va fi o destinație turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potențial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timișoara și regiunea Banatului le deține.  Pentru ca să susținem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregătește un viitor program de studii de scurtă durată orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susținerea interesului tot mai crescut al turiștilor interni și externi față de obiectivele din harta culturală a Banatului. Vom da astfel un impuls suplimentar dezvoltării acestor servicii turistice, o nișă de specializare inteligentă atât de necesară Timișoarei și județului Timiș, dar și întregii regiuni.„, a transmis rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

,Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timișoarei, binecunoscut ca cel mai amplu patrimoniu de monumente istorice, arhitecturale și cu valoare simbolică pentru dimensiunile central-europene ale zonei Banatului, aici se mai află multe alte repere culturale, care formează o rețea de obiective de real interes.

De curând s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucerește tot mai mult publicul interesat de istoria politică și culturală a României moderne. La Lugoj, oraș în care patrimoniul cultural și istoric este remarcabil, se află, printre altele, un muzeu de Istorie, Etnografie și Artă Plastică în care se regăsește o colecție de pictură reprezentând Școala austriacă și cea contemporană.

La Jimbolia se află singurul muzeu al presei din România, Muzeul „Sever Bocu”. În Timișoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a oraşului, în prezent spațiu cultural care găzduieşte Muzeul Național al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare, cu o galerie expozițională spectaculoasă, aflată la mansarda spațiului din Bastion. Acestor locuri se adaugă castele, case memoriale, obiective istorice, precum și evenimente și festivaluri reper ale regiunii, după cum se mai arată în comunicatul de presă al UVT.

Sursa foto: Universitatea de Vest din Timişoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.