Eveniment Știri generale

Staţia Spaţială Internaţională a ieşit de pe traiectorie, din cauza unui modul rusesc

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost deviată de la orbita obişnuită. Motoarele unui modul rusesc au pornit singure şi astfel au schimbat traiectoria ISS. Modului se cuplase recent la Staţia Spaţială Internaţională.

Incidentul s-a produs la câteva ore după ce modulul rusesc Nauka a andocat pe ISS, joi, în urma unui zbor de opt zile. Pentru repunerea Staţiei Spaţiale Internaţionale pe orbita iniţială, a fost nevoie ca astronauţii să pornească motoarele unui alt modul cuplat la ISS.

Motoarele modulului au pornit în mod accidental și neașteptat la ora 12:45, mișcând stația cu 45 de grade față de poziția ei.”, a transmis NASA, cu privire la incidentul de pe Staţia Spaţială Internaţională.

În urma intervenției echipei de control, NASA a precizat că stația a fost repusă pe poziție și că este într-o stare bună. Oficialii americani și ruși spun că cei șapte astronauți aflați la bordul ISS nu au fost nicio clipă în pericol.

Modulul Nauka, lung de 13 metri și cu o greutate de 20 de tone, a fost atașat de partea din spate a stației spațiale, unde se află și alte segmente rusești ale ISS. Acesta trebuia lansat în 2007, însă au fost amânări repetate, din cauza lipsei finanțării, dar și a unor probleme tehnice în timpul construcției.

De asemenea, modulul a întâmpinat unele probleme cu propulsia, după lansarea sa de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în urmă cu o săptămână. Atunci, a fost necesară intervenția echipelor de control rusești. Modulul are 70 de metri cubi şi va contribui la mărirea spațiului de locuit pe ISS. El va fi folosit, de asemenea, pentru experimente și ca spațiu de depozitare.

Sursa foto: YouTube.com / NASA Video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.