Știri generale

Expoziţie de pictură a artistului Gheorghe I. Anghel, deschisă în august la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

O expoziţie personală de pictură Gheorghe I. Anghel va fi deschisă, pe 5 august, în sala „Irina Nicolau” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Galeria propune o incursiune în lumea artistului, o interpretare a mitologiei, explorată dintotdeauna de pictor, care reprezintă refugiul său într-o perioadă în care arta era aspru cenzurată.

Cunoscutul artist, cu vechi preocupări în domeniul arheologiei dobrogene, a lucrat împreună cu istorici de renume (Radu Florescu, Alexandru Suceveanu, Valeriu Georgescu), fapt care explică folosirea experienţei de şantier nu doar în alegerea subiectelor, dar şi în maniera sa de a prezenta aluziv fapte doar bănuite, învăluite în mister.

Expoziţia va putea fi vizitată timp de o lună, până pe 5 septembrie 2021. Galeria va fi deschisă de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Caracteristica lucrărilor este dată de atmosfera aparte oferită de un şantier arheologic, cu surpriza descoperirilor şi incertitudinea istoriilor cercetate.

Gheorghe I. Anghel se încadrează în postmodernism, prin aspectul incitant şi proaspăt al lucrărilor, prin utilizarea unor citate, prin suprapunerea diferitelor mesaje şi prin invitaţia pe care o face publicului de a imagina mai departe istorii ambigue, doar vag sugerate de artist. Tehnica de lucru îl apropie pe Anghel de expresionismul gestural şi de arta brută prin tuşele nervoase, învăluite însă în acorduri cromatice subtile. În ultima perioadă, artistul şi-a extins cercetarea şi în zona obiectuală realizând lucrări în diverse tehnici, în ceramică, lemn şi metal.

În ultimii ani, pictorul a expus în câteva galerii franceze şi a primit Premiul „Breauté” al Academiei Franceze pentru cel mai bun artist străin din Franţa, medalia de argint a Salonului internaţional de pictură de la Grand Palais din Paris, Premiul „Edouard Marcel Sandoz” şi Premiul „René Carré” al Fundaţiei Taylor.

Lucrările sale recente sunt expuse alături de câteva scurte filme care înlesnesc descifrarea artistului şi a operei sale:
– „Pe urmele poetului Alexandrin Kavafis”;
– „Artistul şi galeristul”;
– „Scurte interviuri”.

Sursa foto: facebook.com / Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.