Știri generale Universitate

UVT, în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) rămâne printre unităţile de învăţământ superior preferate de elevii care se înscriu la facultate. O demonstrează rezultatele foarte bune înregistrate în sesiunea de admitere iulie 2021, potrivit unui comunicat de presă al UVT.

Numărul de studenţi înmatriculaţi la UVT după sesiunea de admitere iulie 2021 este similar cu cel înregistrat în urmă cu un an. Rezultatul este considerat unul foarte bun, în condiţiile în care numărul elevilor care au absolvit în această vară examenul de Bacalaureat a fost în scădere cu 8% faţă de 2020.

Printre elevii care au ales UVT se numără nouă absolvenți din Timiș sau județele învecinate care au promovat examenul de bacalaureat cu media 10. Lor li se adaugă un număr mare de candidați care, în perioada studiilor liceale, au obținut distincții la olimpiade naționale și internaționale sau au finalizat studiile liceale în calitate de șefi de promoție.

,,Bilanțul admiterii de vară la UVT este foarte bun, cu un număr de înmatriculări de noi studenți sensibil egal cu cel din admiterea de vară de anul trecut, în condițiile în care numărul absolvenților examenului de bacalaureat a scăzut în anul 2021 cu aproape 8% față de anul precedent. În plus, a crescut numărul elevilor care au terminat liceul cu medii foarte mari și au candidat acum la UVT. Concurența la anumite specializări a fost la cote foarte înalte, cum s-a întâmplat și în anii trecuți, iar asta a condus chiar și la respingerea unui număr semnificativ de candidați, acolo unde locurile disponibile au fost cu mult mai puține decât solicitările (este vorba de Facultatea de Drept și cea de Matematică și Informatică). În plus, în condiții foarte speciale, cu o rată încă mică a vaccinării tinerilor, UVT a reușit să organizeze în condiții de deplină siguranță probe de admitere, menținând un format competitiv al selecției pentru înscrierea la programele de studii vocaționale, de drept și de matematică-informatică. Ne-am atins un obiectiv esențial în această etapă, a admiterii de vară, urmând să anunțăm din timp tuturor candidaților care este structura locurilor rămase libere pentru admiterea din septembrie.”, a transmis rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Patru dintre cele 11 facultăți ale UVT au organizat probe de admitere, fie desfășurate în mediul online (probe vocaționale – Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Muzică și Teatru), fie probe scrise, desfășurate în format fizic, cu respectarea normelor în vigoare, la sediul UVT sau al facultăților componente (Facultatea de Drept și Facultatea de Matematică și Informatică). La aceste probe de admitere, desfășurate fizic, candidații s-au prezentat într-un număr foarte mare – au fost prezenți peste 700 de candidați care au susținut probele din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, respectiv peste 450 de candidați la Facultatea de Drept, se mai arată în comunicat.

Pentru noul an universitar, UVT a alocat 66 de locuri la studii de licenţă pentru candidaţi absolvenți ai liceelor din mediul rural, alte 15 locuri la licenţă şi 5 la master pentru elevii de etnie romă şi 15 locuri la studii de licenţă pentru candidaţi care provin din centre de plasament. Pentru a veni în sprijinul noilor studenţi, UVT oferă şi în acest an un număr important de burse din venituri proprii, scutiri de taxe şcolare sau de cazare, în cazul celor care întâmpină dificultăţi materiale. La toate acestea, se adaugă şedințele de consiliere susținute de experții din cadrul Centrului de Consiliere și de Orientare în Carieră din UVT, atât fizic, cât şi online.

Sursa foto: Universitatea de Vest din Timişoara

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *