Știri generale

Ministrul Educaţiei reclamă nereguli la ARACIP. Parchetul a fost sesizat, iar preşedintele agenţiei, eliberat din funcţie

Parchetul a fost sesizat de Ministerul Educației în legătură cu o serie de nereguli constatate la agenția care autorizează și acreditează grădinițele și școlile, ARACIP, a anunțat marți ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a precizat că a identificat probleme în activitatea instuției şi că a fost emis ordinul de eliberare din funcție a președinteluI ARACIP, Șerban Iosifescu.

,,Neregulile sunt atât de grave, încât depășesc limitele de competență ale Ministerului Educației. Raportul corpului de control a fost trimis astăzi către Curtea de Conturi, către Agenția Națională de Integritate și către Parchetul de pe lângă Judecătoria București.”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a menţionat şi neregulile identificate la ARACIP.

,,Mai multe hotărâri ale PEx ARACIP au fost emise cu încălcări ale prevederilor legal în vigoare și cu depășirea competențelor legale. În hotărârile BEX, apar inclusiv indicatori de performanță altfel decât sunt reglementați de Legea educației. Consiliul ARACIP are competența legală de a aproba și de a analiza standardele de evaluare, dar în limitele legii.
Au fost identificate situații în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese, spre exemplu dosare juridice în care conducerea ARACIP are dublă calitate – de reclamant în calitate de persoană fizică și de pârât în calitate de reprezentant al instituției. Au fost constatate și alte situații în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese.
Au fost constatate nereguli cu privire la stabilirea taxelor de autorizare și de acreditare. S-a refuzat punerea la dispoziția echipei de control a Ministerului Educației, deci raportul va fi înaintat pentru clarificare Curții de Conturi.
Evaluarea conducerii ARACIP e realizată de personalul din subordinea acesteia, fără nicio bază legală, ultima evaluare a fost făcută în anul 2007, acum 14 ani. Sunt aceleași persoane.
Referitor la activitatea specifică cu colaboratori externi, niciun document din categoria registrelor de colaboratori externi, dintre cele care au fost puse la dispoziția membrilor echipei de control, nu are număr de înregistrare. Nu este înregistrat niciun document de acest fel.„, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a anunţat că a emis ordinul de eliberare din funcţie a preşedintelui ARACIP, Iosifescu Șerban Constantin, şi a precizat că ultima cerere pentru menţinerea acestuia în funcţie a fost înregistrată la Ministerul Educaţiei în aprilie 2020.

Sursa foto: captură conferinţă de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.