Învățământ Știri generale

Ministrul Educaţiei alocă buget pentru combaterea plagiatelor. Vor fi verificate toate tezele de doctorat din ultimii 31 de ani

Ministrul Educaţiei cere universităţilor care au eliberat titluri de doctor din 1990 până în prezent să verifice tezele care au stat la baza acordării acestora. Sorin Cîmpeanu a anunţat că ministerul va acorda sumele necesare pentru această operaţiune. În plus, ministrul cere elaborarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului.

,,Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este următorul: Nu va fi modificat nimic din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare CNATDCU, nimic din metodologiile CNATDCU. Am luat act de opiniile exprimate şi ţinem cont de ele, acesta fiind, de altfel şi rolul unui proces de consultare. Atâta vreme cât sunt ministru al Educaţiei, nu voi accepta alte solicitări de modificare.”, a declarat Sorin Câmpeanu. 

Ministrul a mai spus că îşi doreşte ca solicitarea pe care a adresat-o CNATDCU în luna februarie cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului ,,să fie onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă să putem avea această strategie de prevenire şi combatere a unui fenomen extrem de grav, care afectează foarte mult imaginea sistemului românesc de educaţie“. 

Potrivit ministrului Educaţiei, începând din 1990 au fost eliberate la nivel naţional 77.111 titluri de doctor. Peste jumătate dintre acestea au fost eliberate de marile universităţi din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Politehnica. Iar peste 2.000 de titluri sunt eliberate de către Academia Română. 

Solicit universităţilor în care s-au susţinut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susţinute în aceste universităţi. Fiecare să-şi analizeze propriile teze, să-şi asume răspunderea şi să declare sub semnătură că au fost analizate şi că sunt sau nu sunt situaţii neconforme rezultate în urma acestei analize. În acest sens, ministerul Educaţiei va acorda şi o finanţare pentru acest proces de analiză a tuturor lucrărilor de doctorat susţinute în fiecare din universităţi. Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educaţie şi mă refer aici la învăţământul superior, nivel doctoral”, a adăugat ministrul. 

Cîmpeanu a precizat că ministerul va aloca aproximativ 50 – 60 de euro pentru fiecare teză în parte, dintr-un fond pentru situaţii speciale al instituţiei pe care o conduce. Vineri a expirat termenul de consultare publică pentru propunerea de modificare a regulamentului şi metodologiilor CNATCDU propuse de ministrul Educaţiei.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *