Liceu Olimpiade Știri generale

SUCEAVA | România este reprezentată la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică de doi elevi din Suceava

Maurizio Pavel şi Dragoş Andrei Sîrghi sunt cei doi elevi din Suceava care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, după ce s-au calificat în lotul național.

Maurizio Pavel, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava/Palatul Copiilor Suceava, a fost pregătit de profesorii Sorin Golda (la clasă) și Petru Crăciun (la Cercul de astronomie și astrofizică). Maurizio Pavel a obținut medalie de aur și trofeul ,,Învingător la proba observațională” la categoria Seniori 2 (elevi din clasele XI-XII), având cel mai mare punctaj dintre toți elevii la această probă.

La Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică s-a calificat și Dragoș-Andrei Sîrghi, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava/Palatul Copiilor Suceava, pregătit de profesorii Carmen Amorăriței (la clasă) și Crăciun Petru (la Cercul de astronomie și astrofizică). Sîrghi Dragoș-Andrei a obținut medalie de aur la categoria de vârstă Seniori S1 (clasele IX-X), transmite m.monitorulsv.ro.

Olimpiada s-a desfășurat în perioada 26-29 iulie, cu prezență fizică. Cei 100 de elevi participanți au susținut trei probe.

  • Proba 1 – proba teoretică cu o durată de trei ore
  • Proba 2 – proba observațională – hartă mută, cu o durată de o jumătate de oră
  • Proba 3 – proba de analiza datelor, cu o durată de patru ore.

Festivitatea de premiere a etapei naționale a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a avut loc luni, 9 august 2021. La eveniment au participat 100 de elevi dintre cei mai buni din țară pentru trei categorii de vârstă: Juniori (elevi clasele V-VIII, respectiv clasa a IX-a, pentru elevii care nu au împlinit 15 ani la 1 ianuarie anul curent), Seniori 1 (elevi din clasele IX-X) și Seniori 2 (elevi din clasele XI-XII).

Olimpiada a fost organizată în colaborare cu Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO. Elevii participanți la această olimpiadă trebuie să aibă cunoștințe avansate de matematică și fizică, iar unele din aceste cunoștințe se studiază doar în primii ani de facultate. În urma acestei olimpiade, s-au selectat elevii lotului național care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, și care, anul acesta, se va desfășura la Bogota, în Columbia, în perioada 14-21 noiembrie, mai transmite m.monitorulsv.ro.

Probele s-au desfășurat în trei amfiteatre foarte spațioase din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava și au fost respectate toate normele de igienă și distanțare pentru prevenirea infecției cu Covid-19.

Sursă foto: facebook.com/Societatea Stiintifica Cygnus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.