Bacalaureat Știri generale

BACALAUREAT | Start pentru sesiunea de toamnă. 39.000 de elevi, înscrişi

Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat începe cu proba scrisă la Limba şi literatura română, programată luni. Subiectele au o dificultate medie şi respectă structura celor din prima sesiune, desfăşurată în iunie – iulie.

Aproximativ 39.000 de elevi s-au înscris pentru a susţine examenul de Bacalaureat în sesiunea de toamnă. Dintre aceștia, aproape 25.000 sunt absolvenți ai promoției 2020 – 2021, iar restul de aproape 14.000 sunt din promoții anterioare.

Potrivit Ministerului Educaţiei, proba la Limba română este structurată în trei mari subiecte:
Subiectul I – cotat cu 50 de puncte – are două părți, A și B, iar la A sunt de obicei 5 cerințe, notate fiecare cu câte 6 puncte. B are 20 de puncte.
– la subiectul I este dat un fragment la prima vedere, iar cerințele de la punctul A verifică în ce măsură elevul a înțeles despre ce este vorba în text;
– la punctul B, elevului i se cere să redacteze un text argumentativ propriu, de minimum 150 de cuvinte, în care să își susțină punctul de vedere legat în general de o anumită idee prezentă în textul dat.
Subiectul II, care verifică de obicei noțiuni despre mijloacele artistice ale unui text, poate fi un comentariu de poezie sau un fragment de text dramatic şi este cotat cu 10 puncte.
Subiectul III – un eseu de teorie literară particularizat pe o operă studiată, uneori poate fi la alegere – 30 de puncte. 

Examenele în sesiunea de toamnă a bacalaureatului pot fi susținute de candidații care nu s-au putut prezenta sau nu au promovat în prima sesiune, precum şi de cei din promoțiile anterioare care au picat. Candidații care au fost dați afară din examen, la sesiunea din vară, în urma unor tentative de fraudă, nu vor putea susţine acum probele. Aceștia vor putea repeta examenul de Bacalaureat abia anul viitor.

Candidații care în prima sesiune a Bacalaureatului 2021 nu au promovat o probă (nu au luat nota 5), dar le-au promovat pe celelalte, nu trebuie să dea din nou toate cele trei examene, ci doar pe cel care l-au picat.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6 (şase).

Rezultatele finale ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2021 sunt așteptate în data de 3 septembrie, iar absolvenții vor putea să se înscrie și la facultate, întrucât o serie de instituții de învățământ superior, cărora le-au mai rămas locuri libere, organizează o nouă sesiune de admitere, în general pe baza mediei obținute de candidat la Bacalaureat.

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2021, după prima sesiune, a fost de 69,8%, în creștere cu aproape cinci puncte procentuale față de aceeași etapă a examenului de anul trecut.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *