Social Știri generale

NATURĂ | Tururi ornitologice gratuite în schimbul PET-urilor strânse din Delta Dunării

Societatea Ornitologică Română (SOR) a lansat proiectul ,,PETlican”. Cei care vor aduce la corturile asociaţiei PET-uri strânse din Delta Dunării vor avea parte de tururi ornitologice, în care vor învăţa lucruri interesante despre păsări. Campania are ca scop reducerea cantităţii de plastic din Delta Dunării, prin promovarea unui comportament responsabil faţă de natură, anunță Agerpres.

,,Dacă vor aduce plastic la corturile pe care le avem instalate, turiştii vor primi tururi ornitologice gratuite. Vom învăţa despre păsări, cum să folosim binoclul, luneta. Toată lumea câştigă, şi turiştii, şi localnicii, şi biodiversitatea. Vorbim de cinci pet-uri de doi litri sau de zece PET-uri de câte 0,5 litri.”, a declarat Andreea Oprea, responsabilul de comunicare al SOR, pentru Agerpres.

Tururile ornitologice vor dura maximum o oră, în funcţie de numărul celor care se vor implica în campanie şi se vor adresa voluntarilor SOR.

,,Avem şi nişte mesaje ale campaniei. Mesajul principal este ‘Nu fi PETlican, nu arunca plasticul în natură!’. Dar abordăm şi alte probleme ale Deltei prin mesajele noastre, ‘Nu ne strângeţi de gât! Strângeţi firele şi plasele de pescuit!’, ‘Fă valuri doar pe Instagram! Condu barca încet pe lângă noi!’ sau ‘Chiar şi telefoanele au zoom, păstrează distanţa, te rugăm’. Învăţăm să observăm natura, păsările, fără să le deranjăm.”, a mai precizat Andreea Oprea.

,,Poluarea cu plastic a apelor Dunării este în principal consecința unui comportament puțin responsabil al locuitorilor din întreaga țară în ceea ce privește deșeurile nebiodegradabile. În ultimii ani, Delta Dunării a devenit o destinație turistică din ce în ce mai atractivă pentru români, vizitatorii provenind din toate părțile țării. Vrem să le arătăm turiștilor și localnicilor cum modul nostru de viață afectează natura și alte viețuitoare. Cum un PET aruncat în apă sau râu poate ajunge, adus de ape, în Delta Dunării și cum va influența negativ viața locuitorilor, fie ei oameni, fie specii de păsări sau alte animale.”, a transmis Dora Domşa, coordonatoarea proiectului, prin intermediul unui comunicat de presă al Societăţii Ornitologice Române

Ambasadorul proiectului este o pasăre emblematică pentru Delta Dunării, dar și ușor de recunoscut pentru publicul larg: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus). Este una dintre puținele specii de la noi care cuibărește într-un singur loc, în Delta Dunării, fapt care îl face vulnerabil. Pentru ca în viitor pelicanul să nu devină PETlican, proiectul își dorește să tragă acum un semnal de alarmă privind pericolele la care sunt expuse multe dintre specii din cauza neglijenței și nepăsării oamenilor, potrivit comunicatului de presă.

Sursa foto: SOR / Colonia de pelicani comuni de la Roșca-Buhaiova, autor Sebastian Bugariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.