Social Știri generale

VIDEO | Studentă în Afganistan: Nu vreau să plec, dar sunt sigură că nu voi supraviețui aici. Îmi este teamă pentru viaţa mea

O studentă din Afganistan a transmis, pentru Byline TV, că se teme pentru viaţa sa, după instaurarea regimului impus de talibani. Cu toate acestea, ea susţine că nu îşi doreşte să plece din ţara în care s-a născut.

,,Acesta este doar începutul. Ei nu pot tolera câteva imagini cu femei care sunt pe pe panouri, deci doar imaginați-vă! Mă vor tolera pe mine? Ca o femeie fățișă? Ca un oponent politic? Nu, nu o vor face. Și de asta îmi este teamă pentru viața mea. Și de asta sunt sigură că nu voi supraviețui aici, în Afganistan. Și asta este cea mai tristă parte.

Urmez un program de master în relații internaționale în una dintre universitățile private din Kabul. Știți, acesta este cel mai rău moment din viața mea. Mă gândeam la plecare de câteva zile, dar, scuze… (plânge).

Nu vreau să plec. Știți, asta este țara mea și am fost născută aici. Am crescut aici. Am multe amintiri frumoase aici, în Kabul. Nu vreau să-mi pierd rădăcinile. Nu vreau să-mi pierd oamenii. Nu vreau să pierd Afganistan. Am visuri foarte mari pentru mine și pentru afganii mei. Vreau să fiu lector, vreau să predau la universități. Vreau să fac parte din modelarea generației care vine. Nu vreau să plec.„, a declarat Shkula Zadran, delegată de tineret a Afganistanului la ONU și masterandă în relații internaționale la o universitate privată din Kabul.

Shkula Zadran este doar una dintre femeile afectate de prăbușirea guvernului afgan și de venirea la putere a talibanilor. Deși grupul insurgenților a declarat, prin purtătorii lui de cuvânt, că drepturile omului vor fi respectate în regimul lor, în unele regiuni s-a impus deja legislația șaria în care, printre altele, drepturile femeilor sunt limitate. De altfel, în anii ’90, când talibanii erau la putere în Afganistan, drepturile femeilor și ale copiilor erau aproape inexistente.

Ofensiva talibanilor și prăbușirea guvernului afgan de duminică au luat cu surprindere NATO și în special Statele Unite. Se aștepta ca Afganistanul să cadă în câteva luni sau chiar ani, nu în doar câteva zile, cum s-a și întâmplat.

Sursa foto: twitter.com / Shkula Zadran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.