Social Știri generale Universitate

Cristian Măcelaru, considerat a fi „al doilea Celibidache”, Doctor Honoris Causa la Universitatea de Vest din Timişoara

Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanţi violonişti şi dirijori, considerat a fi ,,al doilea Celibidache”, primeşte titlul de Doctor Honoris Causa, înmânat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Timişoreanul este directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Anunţul a fost făcut de instituţia de învăţământ universitar, prin intermediul unui comunicat de presă. Dirijorul de talie mondială se va alătura, astfel, unei galerii de ambasadori ai Universităţii de Vest din Timişoara, în contextul în care, în această perioadă, cultura este principalul brand al oraşului de pe Bega.

,,România are nevoie de modele care să ne inspire tinerii și să ne motiveze pe noi toți, fiindcă o țară nu poate crește decât atunci când are o serie de repere care să-i  ghideze parcursul. Pentru că ‘La UVT, Cultura este Capitală!’, îi vrem alături de universitate și de timișoreni pe cei mai prolifici și însemnați artiști de talie mondială, originari din orașul nostru.

Trebuie să le arătăm acestor artiști cu cotă internațională recunoștința noastră și să îi punem în valoare, pentru că astfel Timișoara va străluci în anul 2023, când orașul nostru va trebui să ofere o agendă culturală remarcabilă pentru români și europeni, deopotrivă.

Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai importanți violoniști și dirijori, iar realizările sale admirabile trebuie recunoscute și apreciate, motiv pentru care UVT îi înmânează acest însemnat titlu, de Doctor Honoris Causa. Le adresăm autorităților locale și județene, Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliului Județean Timiș, îndemnul de a completa seria de inițiative culturale prin care UVT îi onorează pe marii artiști internaționali timișoreni, onorând, la rândul lor, și alte personalități ale scenelor internaționale care sunt din Timișoara, viitori ambasadori și promotori ai instituțiilor și comunității din Timișoara în lume, pentru pregătirea calendarului cultural TM2023.”, a transmis rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Cristian Măcelaru s-a născut la Timişoara în urmă cu 40 de ani. Deşi la vârsta de 17 ani a emigrat în Statele Unite ale Americii, artistul a rămas ataşat de spiritul şi valorile oraşului natal.

Cariera sa muzicală de excepție împletește virtuozitatea violonistică şi vocația dirijorală. A fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Miami şi a câştigat premiul Grammy pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto. Este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Köln, WDR Sinfonieorchester, care i-a prelungit recent contractul până în 2025. În același timp, Cristian Măcelaru a colaborat cu orchestrele simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonie-Orchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra și multe altele.

Titlul de Doctor Honoris Causa este modalitatea prin care Universitatea de Vest din Timișoara recunoaște public meritele și contribuțiile științifice, artistice ori sportive, dar și cele publice în plan internațional, care duc la creșterea prestigiului României în lume, potrivit comunicatului de presă. UVT urmează să comunice detaliile cu privire la evenimentul în care dirijorul și violonistul Cristian Măcelaru va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Sursa foto: Universitatea de Vest din Timişoara

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *