Eveniment Social Știri generale

ISTORIE | Justiţia din Polonia anulează o pedeapsă dată unor istorici ai Holocaustului

Doi istorici ai Holocaustului au scăpat, în apel, de pedeapsa în urma căreia erau obligaţi să prezinte scuze pentru că ar fi întinat memoria unui cetăţean polonez, acuzat că ar fi fost complice al naziştilor. Decizia instanţei vine pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Polonia şi Israel.

Curtea de Apel Varşovia a anulat hotărârea instanţei inferioare şi a decis că istoricii Barbara Engelking și Jan Grabowski, acuzați că au pătat memoria unui sătean polonez într-o carte despre Holocaust, nu trebuie să-și ceară scuze. Motivaţia magistraţilor de la apel a fost dată de temerile cu privire la libertatea cercetării academice.

,,Ceva imens nu numai pentru mine și colegii mei, ci pentru întreaga profesie de științe umaniste de aici.”, a transmis Jan Grabowski.

În februarie, un tribunal din Varșovia a decis că Barbara Engelking și Jan Grabowski, autori ai cărții ,,Noapte fără sfârșit: soarta evreilor din județe selectate din Polonia ocupată”, trebuie să-și ceară scuze pentru că  afirmat că săteanul Edward Malinowski a denunțat evrei ocupanților naziști, transmite RFI. Atunci, au existat voci din mediul academic polonez, care au spus că decizia ar putea descuraja cercetarea imparțială a acțiunilor polonezilor în timpul celui de-al doilea război mondial.

Istoricii Barbara Engelking și Jan Grabowski, sursa foto: twitter.com / Blueprint Greece

Partidul naționalist PiS, aflat la guvernare în Polonia, susține că studiile care arată complicitatea unor polonezi la uciderea evreilor de către Germania nazistă sunt o încercare de a dezonora o țară care a suferit nespus în timpul războiului. Cazul împotriva celor doi istorici fusese introdus de nepoata lui Malinowski, Filomena Leszczynska, și finanțat de Liga poloneză împotriva defăimării, care se opune acuzațiilor de implicare a polonezilor în asasinarea evreilor.

Dosarul ar putea continua cu un recurs extraordinar la Curtea Supremă, care ar putea fi depus de şeful Ligii poloneze împotriva defăimării, Maciej Swirski.

Populația evreiască din Polonia a fost cea mai mare din Europa, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, de 3,2 milioane de persoane. Aproape toți au fost exterminați în timpul războiului, mulți dintre ei în lagăre ale morții. Alte trei milioane de cetățeni din Polonia au murit, de asemenea, în timpul ocupația naziste.

Unii cercetători sugerează că, în timp ce mii de polonezi și-au riscat viața pentru a ajuta evreii, alte mii au fost complici în Holocaust. Mulți polonezi nu acceptă astfel de afirmații.

Luni, Polonia și-a retras ambasadorul de la Ierusalim, ca răspuns la măsura similară a Israelului. Autorităţile de la Ierusalim au chemat înapoi diplomatul de la Varșovia, nemulţumite de decizia președintelui Andrzej Duda de a promulga legea care pune capăt restituirii proprietăților confiscate sub regimul comunist. Multe dintre acestea au aparținut evreilor polonezi și au fost preluate de la regimul nazist, care îi deposedase în perioada 1939 – 1945.

Sursa: RFI
Sursa foto: facebook.com / Auschwitz Memorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.