Știri generale

MUREŞ | Copiii din tabăra de arheologie de la Castrul Călugăreni vor afla cum arătau costumele şi echipamentele soldaţilor romani

Pe parcursul Taberei de arheologie care se desfăşoară la Castrul Roman de la Călugăreni, în această săptămână, copiii urmează să afle cum era organizată armata romană şi să se familiarizeze cu echipamentele soldaţilor şi cu viaţa societăţii romane, pe baza descoperirilor din acest şantier arheologic. Anunţul a fost făcut marţi de Muzeul Judeţean Mureş, prin intermediul unui comunicat de presă, transmite Agerpres.

Pe parcursul săptămânii, arheologii Secţiei Gurghiu şi Centrului de Cercetare al Limesului Roman îi vor implica pe copii într-o serie de activităţi educative. Cei mici vor avea parte de o prezentare a armatei romane şi vor afla despre Rota Romană şi Harpastum – jocul cu mingea. De asemenea, arheologii îi vor provoca să construiască turnuri de observaţie din hârtie.

,,La prima întâlnire vom învăţa despre armata romană şi echipamentul unui soldat obişnuit. Pe parcursul zilei vom realiza un scut roman. Scutul era unul dintre cele mai importante elemente ale echipamentului soldatului roman, pe care putea să îl folosească nu numai pentru apărare, ci şi pentru atac datorită protruziei bulboase din mijloc, numită umbo.”, se arată în comunicatul de presă al Muzeului Judeţean Mureş.

Copiii vor mai învăţa despre gastronomia romană, vestimentaţia romanilor şi le vor fi prezentaţi banii şi modul în care aceştia au influenţat dezvoltarea monedei în Europa.

,,Romanii purtau tunici din lână sau din in. Tunica femeilor era mai lungă decât cea purtată de bărbaţi. Bărbaţii romani care deţineau funcţii importante purtau o togă albă. În timpul atelierului vom confecţiona o păpuşă din carton, pe care o vom îmbrăca în tunică (…) Romanii au influenţat semnificativ dezvoltarea ulterioară a monedei în Europa. Primele monede romane au fost emise în secolul IV î. Hr. Mai târziu, oamenii obişnuiţi deseori aflau despre un împărat nou odată cu apariţia monedelor gravate cu portretul acestuia. În partea practică a atelierelor se vor confecţiona denari romani şi o puşculiţă în care se pot păstra aceştia.”, mai transmit reprezentanţii muzeului.

În tabăra de la Călugăreni, participanţii vor vedea şi cum se cercetează săpătura arheologică şi cum se sortează materialul arheologic în categorii.

Sursa foto: facebook.com / Muzeul Judeţean Mureş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.