Învățământ Știri generale

BREAKING | Prezenţă fizică pentru toţi elevii şi preşcolarii, în noul an şcolar. Cursurile se mută în online la incidenţa de 6/1.000

Elevii şi preşcolarii vor participa la cursuri în format fizic până în momentul în care se atinge pragul de şase cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la mia de locuitori. Sorin Cîmpeanu: Educaţia fizică, fără mască la interior. Ioana Mihăilă: Părinţii copiilor nevaccinaţi ar trebui să se îngrijoreze.

Potrivit declaraţiilor comune făcute după întâlnirea de la Palatul Victoria, unităţile de învăţământ vor funcţiona după scenarii noi:
– verde: până la incidenţa de 6/1.000;
– galben: între 6/1.000 şi instituirea carantinei zonale;
– roşu: carantină.

Peste pragul de infectare de 6/1.000, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, până la carantină, și clasele de școală cu elevi vacccinați. Copiii de creșă și grădiniță nu vor avea obligativitatea purtării măștilor.

,,Vreau ca anul acesta şcolile să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică.„, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

Principalele declaraţii ale ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu:
Peste pragul de 6/1.000 apar o serie de condiţii, care nu vor dezavantaja persoanele nevaccinate, dar vor pune în evidență beneficii pentru cei vaccinați.
Peste pragul de 6/1.000, lucrurile se vor întâmpla separat, iar la carantină se oprește întreaga activitate. Sper că nu vom ajunge la pragul de 6/1.000.
La apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online, dar dacă toți copiii acceptă să fie testați, școala poate decide să rămână fizic cei vaccinați.
Am agreat la acest moment ca orele de educație fizică să se poată desfășura fără mască în interior până la rata de 6/1.000.
Avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului școlar în spații deschise, cu mască, nu mai mult de o oră, oră și jumătate.
Avem doar 30.000 de copii vaccinați, dar vaccinarea lor a fost posibilă abia de la 1 iulie, cei peste 12 ani, sunt 4%. Luni vom avea o listă completă cu o persoană desemnată la nivelul fiecărei școli care va facilita întâlniri între părinți și reprezentanții DSP, ca părinții să poată întreba specialiștii despre importanța vaccinării și eventuale riscuri.

Principalele declaraţii ale ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă:
Decontarea costurilor pentru testare este în discuție, inclusiv a profesorilor care au avut oportunitatea de a se vaccina.
Am stabilit acest prag înalt pentru școli fiindcă sunt importante și trebuie să rămână deschise până când se poate. Contextul de acum este diferit de anul trecut și din primăvară, vom discuta măsuri privind populația generală.
Purtarea măștii în școală va rămâne obligatorie pentru copiii peste şase ani, dar în spații deschise nu. Purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie pentru copiii peste şase ani. Activităţile sportive sunt încurajate să aibă loc în spaţii deschise.
Părinții care au copiii vaccinați nu au de ce să fie îngrijorați, părinții care au copiii nevaccinați ar trebui să se îngrijoreze.

Regulile în baza cărora va începe anul şcolar 2021 – 2022 au fost stabilite vineri dimineață, la Guvern, în cadrul unei ședințe care a fost organizată de prim-ministrl Florin Cîțu. Au participat consilierul prezidențial Ligia Deca, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, și Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Sursa foto: Guvernul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.