Creşă Știri generale

Creşele, preluate în sistemul de educaţie, de la primării. Costul standard per copil în creşă, 15.000 de lei

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre care stabileşte o valoare de 15.000 de lei pentru costul standard per copil în creşă. De asemenea, în şedinţa executivului a fost prezentat, în primă lectură, în proiect de ordonanţă de urgenţă prin care creşele să fie preluate de la primării în sistemul de educaţie. Informaţiile au fost prezentate de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după şedinţa de guvern.

,,A fost prezentat şi un al 3-lea proiect de OUG, care prevede preluarea creșelor în sistemul de educaţie. Este vorba de cele 387 de creșe, care funcționează în prezent, care vor fi preluate în sistemul de educaţie în felul următor. Acolo unde autorităţile locale inițiază solicitări de preluare, inclusiv a personalului în sistemul de educaţie, aceste creșe vor funcționa pe lângă grădinițe, sub personalitatea juridică a grădinițelor, având în vedere nevoia de integrare a conceptului educaţiei timpurii, integrare între creșă şi grădiniță.

Acolo unde autorităţile locale nu inițiază demersuri pentru preluarea totală în sistemul de educaţie, Ministerul Educaţiei va asigura cheltuielile salariale pentru componenta educațională. Deci, cu alte cuvinte, Ministerul Educaţiei asumă preluarea resursei umane. Este vorba de educatori-puericultori, inclusiv din perspectiva cheltuielilor salariale.

Această ordonanță de urgenţă, a treia, al treilea proiect discutat, vine în corelare cu proiectul hotărârii de guvern adoptat astăzi cu privire la costul standard per copil în creșă. Este o cerință de mulţi ani a întregii societăți de definire a acestui cost standard per copil în creșă. Acest cost standard a fost stabilit la o valoare de 15.000 de lei per copil pentru cheltuieli salariale, la care se adaugă şi o componentă 585 de lei pentru cheltuieli materiale. Aş vrea să comparăm acest nivel cu 7.431 de lei, costul standard per copil în grădiniță, deci este puţin mai mult de dublu, pentru că este vorba, în primul rând, de grupe mai mici, la jumătate faţă de grupele din grădiniță şi este vorba de cerințe speciale de îngrijire în acest domeniu antepreşcolar, copii în creșă.

Vom vedea, prin consultare cu personalul medical specializat, din primele consultări a reieșit că în creșă vor putea merge copii de la zero la trei ani, dar prin zero ani înțelegându-se vârsta de 11 luni, vârstă până la care am înțeles că este recomandat ca acești copii să stea pe lângă mame, împreună cu mamele. Deci de la 11 luni la trei ani va fi posibilă preluarea creșelor în sistemul de educaţie. Aceasta este o primă hotărâre de guvern.”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

Sursa foto: Guvernul României

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *