Social Știri generale

Ziua Limbii Române, sărbătorită printr-o dezbatere la Academia Română

Marţi 31 august, Academia Română organizează o dezbatere cu tema ,,Statutul actual al limbii române”. Evenimentul este dedicat celebrării Zilei Limbii Române. ,,Teoriile despre limba noastră trebuie să fie preluate de la profesionişti”, a transmis preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-un comunicat de presă al instituţiei.

Dezbaterea despre statutul limbii române se va desfăşura la Clubul Academicienilor din Calea Victoriei nr. 125. Potrivit comunicatului, vor lua cuvântul:
– acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române;
– acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române;
– acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură;
– acad. Grigore Brâncuş;
– prof. univ. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române;
– prof. univ. Rodica Zafiu, de la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

,,Nu este bine să ne «aruncăm» în «studiul» limbii fără o pregătire lingvistică de bază şi, mai ales, nu se poate să emitem judecăţi de valoare normativă despre limba română dacă nu suntem specialişti. Un amator nu are voie să emită sentinţe despre limba română, să spună nonşalant că ar fi tracică, dacică sau cumană, că ar coborî până în preistorie sau că ar fi existat înainte de a fi pe lume poporul român. Toate acestea […] plasează în derizoriu secole de cercetări şi îi dezorientează pe membrii publicului larg, care nu au instrumentarul necesar pentru a discerne între o teorie şi o ipoteză, între adevăr demonstrat şi fals adevăr, între certitudine şi probabilitate. Prin urmare, teoriile despre limba noastră trebuie să fie preluate de la profesionişti, de la aceia care s-au pregătit sistematic în meseria de lingvist.„, a transmis acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Instituită prin Legea 53/2013, Ziua Limbii Române este sărbătorită în mod consecvent de Academia Română. Se răspunde, în acest fel, primei misiuni a forului academic, aceea de normare, cultivare și promovare a limbii naționale ca principal factor identitar. În cei peste 150 de ani de la înființare, Academia Română a dat țării, prin specialiștii săi, zeci de dicționare, atlase lingvistice, gramatici normative, sute de antologii de texte, studii și cercetări de înaltă ținută științifică, unele cu largă circulație internațională. Alături de acestea strălucește celebrul „Dicţionar Tezaur“, elaborat de generații de lingviști, pe parcursul a mai bine de un secol, cel mai bogat dicționar al limbii române, cu peste 175.000 de cuvinte, în 19 volume, comparabil prin dimensiuni şi perspectiva abordării cu lucrări similare din lexicografia europeană, precum „Dictionnaire de l’Académie Française“ sau „Oxford English Dictionary“, potrivit comunicatului de presă al Academiei Române.

Sursa foto: Academia Română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.