Știri generale

Cel mai mare schelet cunoscut de Triceratops, expus la Paris. Urmează să fie scos la licitaţie

,,Big John”, cel mai mare schelet cunoscut de Triceratops, care are o vechime de 66 de milioane de ani şi o lungime de peste opt metri, va fi expus la Paris până pe 20 octombrie. Acesta urmează să fie scos la vânzare, în cadrul unei licitaţii ce va fi organizată la celebrul Hotel Drouot din capitala Franţei, informează AFP, citată de Agerpres.

Craniul cu o lăţime de doi metri, cele aproximativ 200 de oase şi coarnele impunătoare ale animalului erau în curs de asamblare marţi în spatele vitrinelor galeriei din cartierul parizian Marais, unde scheletul va rămâne expus până în ziua licitaţiei.

Estimat la un preţ de vânzare cuprins între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de euro, acest specimen unic prin talia sa, completat într-un procent de peste 60% (75% pentru craniu), a fost descoperit în 2014 în statul american Dakota de Sud de geologul Walter W. Stein Bill. Restaurarea fosilei a fost realizată în oraşul italian Trieste.

Acest animal preistoric a trăit în Laramidia, o insulă-continent dispărută în prezent şi care se întindea din actuala Alaska până în Mexic. Moartea lui într-o câmpie inundabilă, probabil după o luptă, aşa cum indică o rană în apropierea craniului, a permis conservarea scheletului în nămol, un sediment cu activitate biologică redusă.

Ajuns pentru prima dată pe piaţă, ,,Big John” va fi scos la licitaţie pe 21 octombrie de casa Giquello. Între 18 şi 20 octombrie, scheletul de Triceratops va fi expus în saloanele Hotelului Drouot din Paris.

,,La aceeaşi licitaţie vor fi prezentate un femur de Diplodocus, vechi de 150 de milioane de ani, şi un craniu de mamut, vechi de 100.000 de ani.“, a precizat Alexandre Giquello, comisarul licitaţiei.

Licitaţia va avea loc într-o perioadă în care pasiunea pentru scheletele de dinozauri a atins cote înalte. Preţurile de vânzare ajung la niveluri record, spre dezamăgirea muzeelor şi centrelor de cercetare, care, adeseori, nu dispun de resursele necesare pentru a putea să supraliciteze.

În octombrie 2020, un rar schelet de Alozaur, unul dintre cei mai vechi dinozauri, considerat ,,bunicul” redutabilului T-Rex, a fost adjudecat la Paris de un cumpărător anonim cu un preţ de peste trei milioane de euro, cu taxe incluse, depăşind de două ori pragul superior al intervalului de preţ estimat de specialişti.

Cu câteva săptămâni mai devreme, la New York, scheletul unui T-Rex de 67 de milioane de ani a fost vândut cu 31,8 milioane de dolari, pulverizând precedentele recorduri de sume plătite pentru schelete de dinozauri, în contextul în care preţul său estimativ fusese fixat între şase şi opt milioane de dolari. În 2020, mai multe schelete de dinozauri propuse spre vânzare la Paris nu şi-au găsit cumpărători, după ce preţurile lor de rezervă nu au fost atinse.

Sursa foto: France Inter / Radio France / Delphine Evenou

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *