Sănătate Știri generale

Ministrul Sănătăţii: Părinţii ar trebui să ceară situaţia profesorilor vaccinaţi

Ministrul Sănătăţii este de părere că părinţii ar trebui să ceară şcolilor situaţia profesorilor vaccinaţi şi nevaccinaţi. Ioana Mihăilă a mai spus, într-o emisiune la postul Digi 24, că în cazul copiilor cu vulnerabilități la COVID-19, va fi păstrată posibilitatea de a face școală online.

,,Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.”, a răspuns Ioana Mihăilă.

,,Dar trebuie din nou să menționăm că acei copii și acele familii care au adulți cu boli cronice este recomandat, pentru acei adulți cu boli cronice, să se vaccineze. E adevărat, există situații speciale cu pacienți care sunt imuno-compromiși și care nu reacționează suficient de eficient la vaccinare, dar altfel, contraindicații pentru pacienții cu boli cronice nu există.”, a precizat ministrul Sănătăţii, care a explicat că autoritățile vor permite exceptarea de la participarea fizică la ore pentru copiii cu vulnerabilităţi la COVID-19.

Ioana Mihăilă a mai vorbit despre riscurile pe care le implică intrarea unui cadru didactic nevaccinat la ore.

,,Profesorii, la fel ca personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare și atunci, da, este trist și îngrijorător că acești potențiali vectori nu au ales ce era bine pentru ei în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare, și ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc. (…) Un profesor care intră nevaccinat la clasă face un gest periculos în primul rând pentru sănătatea lui, pentru că toate studiile arată că adulții în continuare mai afectați de COVID și dezvoltă forme mai severe decât tinerii și copiii. Deși vedem și copii internați, totuși adulții sunt cei care se expun cel mai mult riscului.”, a mai explicat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a arătat şi cum va funcţiona vaccinarea în şcoli:
– acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare;
– acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea, în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare;
– la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii, părinţii şi cadrele didactice la vaccinare.

,,Deja, împreună cu Ministerul Educaţiei, au fost nominalizate persoane de contact în fiecare şcoală care iau legătura, pe de o parte, cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi implicit ai centrelor de vaccinare, pe de altă parte, cu clasele şi cu părinţii, tocmai pentru a organiza campanii de informare şi pentru a pune în legătură specialiştii cu părinţii pentru a avea o informare corectă asupra beneficiilor vaccinării la copil.“, a mai declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, la postul Digi 24.

Sursa foto: unsplash / Steven Cornfield

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *