Învățământ Știri generale

BREAKING | Noile reguli pentru funcţionarea şcolilor, anunţate de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii (DOCUMENT)

Şcoala va funcţiona după două scenarii, cu prag la rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de şase cazuri la mia de locuitori. După depăşirea acestuia, nu vor mai fi permise nici activităţile remediale, potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu. Ministrul Sănătăţii a lămurit situaţia privind tipurile de măşti care vor putea fi folosite în şcoli.

Principalele declaraţii ale miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii:

Sorin Cîmpeanu
Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute. Până la atingerea ratei de infectare de șase la mia de locuitori în localitate, toate creșele grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea ratei de infectare de șase la mie rămân deschise creșele și grădinițele, toți elevii intră în online, cu o singură excepție: învățământul special. De altfel, pentru învățământul special activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască, vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de șase la mie.
După depășirea ratei de infectare de șase la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.
Ordinul comun va fi semnat doar atunci când cei doi miniștri vor fi abilitați de către CNSU pentru semnarea ordinului comun.
Sunt precizate condiții care clarifică toate situațiile în care apare un caz de îmbolnăvire într-o grupă sau clasă.

Ioana Mihăilă
Măsurile de prevenție se mențin. Discutăm despre distanțarea fizică, de aerisirea cvasi-permanentă a spațiilor închise din școală, punând accent mai ales pe spațiile cu risc mare de transmitere. Discutăm de locurile de luat masa și de sălile de sport, de menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior.
Am ajuns la un consens în ceea ce privește tipul de mască purtat. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Să fie adaptate feței și să fie să acopere corect nasul și bărbia. Am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt folosită uneori pe tip de mască.

Ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii, care urmează să fie semnat atunci când va primi acceptul CNSU, prevede următoarele măsuri:

Distanța între elevi rămâne cea de minimum un metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.

Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi / studenți / personal.

Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimați. Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: ,,Conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”. A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Scenariul 2

a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. 

Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

În situații justificate de infrastructură și resursele existențe, unitățile de învățământ sau unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului școlar județean, mai prevede documentul.

Consultă mai jos proiectul de ordin comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii:

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *