Învățământ Știri generale

Sorin Cîmpeanu, întrebat la Kanal D dacă este omul SRI: Sunt civil, sunt omul educaţiei

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat în timpul unei emisiuni la postul Kanal D dacă este ,,omul SRI”. ,,Sunt civil, sunt omul educaţiei”, a răspuns ministrul. Cîmpeanu a oferit detalii şi despre scandalul cu rectorul SNSPA, Remus Pricopie, şi despre fostul viceprim-ministru Gabriel Oprea. Ministrul a explicat şi de ce nu l-a vrut Dacian Cioloş în fruntea Educaţiei.

Redăm mai jos răspunsurile oferite de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu:

Denise Rifai (moderator Kanal D): Este scandalul cu Pricopie un atac al celeilalte tabere din SRI?
Sorin Cîmpeanu: Este o manifestare a unor frustrări personale și nu de sistem, pe care o înțeleg și eu o privesc cu condescendență. Am precizat deja că am toată admirația pentru o persoană care deține un record național și mondial, având 9 luni din momentul în care s-a înscris la doctorat și până și-a obținut diploma de doctor. Am verificat și în România, și în alte state. Mai sunt și alte neclarități într-un CV care diferă de CV-ul meu. Nu am nici pauză între studii, nici studii pe la universități care au precizat oficial când ai trecut pe acolo. Acestea fiind zise, mă interesează mai puțin părerea colegului și prietenului meu Remus Pricopie. Un singur regret am: că într-adevăr instituția pe care ați menționat-o a condus-o cu dezonoare, așa cum am precizat și în cererea mea de demisie. Alte rivalități sistemice nu avem. Am apreciat și SNSPA pentru că este o universitate extrem de importantă care trebuie să fie susținută, pentru că are un rol anume peisajul învățământului românesc, dar din păcate… sau mă rog, fiecare are conducătorul pe care-l merită.

Denise Rifai: Sunteți omul SRI?
Sorin Cîmpeanu: Nu am înțeles. Ați vorbit de masonerie. Da, mi-am declarat apartenența la Marea Lojă Națională din România. Din SRI nu știu să fac. Am înțeles foarte bine ce m-ați întrebat. Sunt civil. Sunt omul educației.

Denise Rifai: V-au cerut serviciile de informații să îl albiți pe Gabriel Oprea?
Sorin Cîmpeanu: Categoric nu și nu am avut nicio legătură cu decizia Consiliului de etică. Am avut la un moment dat acuzații că aș fi participat la ședința acestui consiliu. Au existat persoane care au spus că pot oferi și probe. Din întâmplare, în ziua ședinței Comisiei în care s-au luat decizii, eram la Suceava în prezența a doi președinți, președintele Iohannis și președintele Timofti. Drept pentru care prezența mea la Suceava în acea zi a fost extrem de vizibilă. Deci am fost la Suceava și nu la ședința în care s-a luat această decizie care și-a urmat cursul firesc, știind într-adevăr că în măsura în care se dovedesc aceste lucruri rele trebuie să fie clar sancționate. Aș vrea să aduc în discuție și decizia pe care am luat-o, având în vedere experiența acumulată, de finanțare pentru prima dată a unui proces de prevenire și combatere a plagiatului, a unui proces de susținere a eticii și integrității academice: doar pentru primele trei luni din anul acesta, 25 milioane RON din fondul de situații speciale al Ministerului Educației. Nimeni nu a făcut lucrul acesta. Am dat și un exemplu personal, din cele 77.100 de titluri de doctor de titluri din România am cerut să fie prima analizata, a mea.

Denise Rifai: De ce nu v-a vrut, de fapt, Dacian Cioloș ministru al Educației?
Sorin Cîmpeanu: În anul 2015, în luna noiembrie, într-o perioadă foarte dificilă l-am primit pe Dacian Cioloș în Guvern, în acele două săptămâni în care am fost prim-ministru interimar. I-am dat tot suportul meu, am protejat fondul de rezervă la dispoziția prim-ministrului și în general toate acțiunile mele din acea perioadă au fost fairplay. La momentul respectiv se știa și despre celebra ordonanța de urgență numărul 14 blocată tot de mine pentru că în ordonanță am introdus un articol: renunțarea la titlul de doctor se face prin ordin de ministru, ordin de ministru pe care nu l-am promovat niciodată. Este greu de înțeles ce s-a întâmplat, întrucât am avut o prietenie solidă, am fost și în comisia de acordare a titlului de Honoris Causa lui Dacian Cioloș. Dar, din fericire, acum avem o relație pe care o apreciez ca fiind foarte bună și cred că a fost indus în eroare de informații neverificate.

Sursa foto: captură Kanal D

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *