Învățământ Sănătate Știri generale

476 de cabinete complet echipate în şcoli, pentru elevii şi profesorii care vor să se vaccineze

Elevii şi personalul din învăţământ care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 au la dispoziţie 476 de cabinete medicale dotate complet. Acestea vor funcţiona şi drept centre de imunizare. Anunţul a fost făcut marţi de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

,,Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unitățile de învățământ a elevilor, studenților, a familiilor acestora și a personalului propriu. Practic, este cadrul metodologic după care se va desfășura procesul de vaccinare în unitățile de învățământ. Se transmite în cursul acestei dimineți această instrucțiune, atât către Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică, cât și către Ministerul Educației pentru a colabora în vederea implementării programului de vaccinare.

În vederea limitării riscului de infectare cu SARS-COV2 în comunitate, precum și în unitățile de învățământ, se va desfășura o campanie specială pentru vaccinarea în unitățile de învățământ a elevilor, familiilor acestora, studenților, a personalului didactic și nedidactic încadrat în unitățile respective.“, a declarat marţi medicul Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 a precizat că această campanie se va desfăşura timp de două luni, atât în mediul preuniversitar, cât şi în cel universitar, pentru prima doză de vaccin. Ulterior, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze.

,,Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează pe 13 septembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învățământul universitar debutează la 1 octombrie și se finalizează pe 1 decembrie. De menționat că în învățământul universitar exist posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme aceste puncte de vaccinare.

Pentru învățământul preuniversitar, acțiunea de vaccinare se desfășoară în trei modalități, fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înființarea de cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale proprii, fie prin arondarea centrelor de învățământ la centrele de vaccinare din proximitate, care folosesc unul dintre cele două vaccinuri care au recomandare de administrare la pesoanele cu vârstă peste 12 ani (Pfizer sau Moderna).

Pentru învățământul universitar, se vor organiza cabinete de vaccinare în incinta cabinetelor medicale din campusurile universitare, sau în alte spații corespunzătoare. Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, încadrat în cabinetul medical respectiv, fie de echipe mobile de vaccinare, alocate prin grija direcțiilor de sănătate publică.”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

,,S-au derulat acțiuni de informare în unitățile de învățământ, în momentul acesta sunt 215 acțiuni desfășurate la nivel național în 15 județe și sunt 33 de acțiuni în pregătire în alte 20 de județe. Am catagrafiat cu ajutorul Ministerului Sănătății o situație a cabinetelor medicale școlare care îndeplinesc condițiile de a înființa un cabinet de vaccinare. Din centralizarea datelor, a rezultat aproximativ 476 de cabinete cu dotare completă – frigider, calculator, imprimantă, acces la internet și inclusiv personal medico-sanitar care poate să deruleze activitățile de vaccinare.”, a mai explicat marţi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2.

Sursa foto: Guvernul României

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *