Social Știri generale

AFGANISTAN | Schimbările în educaţie impuse de talibani: Fetele şi băieţii, separaţi în clase de o draperie

În sălile de curs din mai multe universităţi din Afganistan au fost montate corturi care îi separă pe studenţi de studente. De la reluarea cursurilor, prezența la universități a fost foarte scăzută. Pentru studenţi şi profesori, noile restricții impuse de talibani au făcut dificilă revenirea în clase, scrie Rainews, citată de Rador.

Noul regim taliban le permite femeilor să participe la cursuri, însă impune restricții drastice în ce privește îmbrăcămintea și libertatea de mișcare. Draperiile din sălile de clasă nu numai că le separă de colegii lor bărbați, însă fetele pot participa la cursuri doar dacă poartă abaya – o tunică lungă – și niqab, un voal care acoperă cea mai mare parte a feței.

,,Studenții noștri nu acceptă aceste restricţii și va trebui să închidem universitatea.”, a explicat Noor Ali Rahmani, directorul Universității Gharjistan din Kabul, dintr-un campus aproape gol. ,,Studentele noastre poartă hijabul, nu niqabul.”, a adăugat el, referindu-se la vălul care lasă fața descoperită, relatează Rainews.it.

,,Aşa arată prima zi la Ibn-e-Sina University din Kabul, sub guvernarea talibană. Hijab şi separarea băieţilor de fete.”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a universităţii, însoţită de o fotografie care a făcut imediat înconjurul lumii.

Duminică, autoritatea educațională a talibanilor a emis un document care descrie măsurile de participare la cursuri. De-acum înainte, în colegiile și universitățile private, care s-au înmulțit de la sfârșitul primului regim taliban, profesorii femeilor pot fi doar persoane de acelaşi sex sau bătrâni, iar accesul fetelor în incinta universităţii se va face printr-o intrare rezervată. De asemenea, studentele trebuie să termine orele cu cinci minute mai devreme decât colegii lor de sex masculin, pentru a evita orice formă de socializare.

Sursa foto: facebook.com / Ibn-e-Sina University

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.