Social Știri generale

ŞTIINŢĂ | O ,,apocalipsă a internetului”, provocată de următoarea super-furtună solară (studiu)

O furtună solară de proporții care ar atinge Pământul s-ar putea dovedi catastrofală pentru comunicațiile globale. Concluzia a venit în urma unui studiu de cercetare şi a fost prezentată de Sangeetha Abdu Jyothi, profesor asociat la Universitatea Californiei Irvine.

Studiul a fost prezentat la SIGCOMM 2021, conferința anuală a Grupului de interes special ACM Data Communication. În timpul prezentării, cercetătoarea de la Universitatea Californiei Irvine a explicat că infrastructura submarină de internet ar fi foarte vulnerabilă la o viitoare furtună geomagnetică.

Câmpul magnetic al Pământului protejează oamenii de vântul solar, format din particule încărcate electric provenite de la Soare. Acest magnetism deviază vântul solar către polii planetei şi creează astfel aurorele boreale și australe. La fiecare 80 până la 100 de ani, aceste vânturi solare devin super-furtuni și impactul lor poate deteriora conductorii, cum ar fi liniile electrice, se menționează în studiu.

,,Ceea ce m-a făcut să mă gândesc la asta este că am văzut cât de nepregătită era lumea pentru pandemie. Nu a existat niciun protocol care să se ocupe de aceasta în mod eficient și același lucru este valabil și pentru reziliența internetului.”, a declarat Sangeetha Abdu Jyothi pentru revista Wired.

Infrastructura de internet constă în esență din linii de fibră optică pe distanțe lungi și cabluri submarine conectate la relee. Toate sunt elemente vulnerabile la o furtună solară de mare amploare.

,,În cablurile de internet pe distanțe lungi de astăzi, fibra optică este imună la curenţii induşi geo-magnetic. Dar aceste cabluri au, de asemenea, relee alimentate electric la intervale de aproximativ 100 de km, care sunt vulnerabile la deteriorare.”, a explicat cercetătoarea.

Releele sunt plasate la fiecare 50 până la 150 de kilometri pentru a menține puterea semnalului pe distanțe mari. În cazul în care unul dintre relee cade, toate cablurile nu mai funcționează. Astfel, vor fi întrerupte conexiunile intercontinentale.

,,Infrastructura noastră nu este pregătită pentru un eveniment solar de proporții. Avem cunoștințe foarte limitate despre amploarea potențialelor daune.”, a adăugat specialista.

Releele de la suprafață pot fi înlocuite în câteva zile sau săptămâni pentru a restabili puterea. Cu toate acestea, așezarea de noi cabluri submarine poate dura mai multe luni. În plus, cel mai probabil, mai multe dintre acestea pot eșua simultan. Astfel, regiuni întinse sau chiar continentele întregi ar putea fi deconectate de la internet pentru o perioadă lungă de timp.

În document, Abdu Jyothi afirmă că impactul economic al unei întreruperi a internetului este estimat la peste șapte miliarde de dolari pe zi, chiar în Statele Unite. ,,Ce se întâmplă dacă rețeaua nu funcționează timp de zile sau chiar luni?” s-a întrebat cercetătoarea.

În medie, o erupție solară masivă are loc la fiecare 100 de ani, la fel ca cele care au lovit Pământul în secolul XIX și începutul secolului XX. Ultimele furtuni solare majore au avut loc în 1859 și 1921. Primul a fost cunoscut sub numele de ,,Evenimentul Carrington”, deoarece perturbarea geomagnetică a fost atât de severă încât cablurile telegrafice au luat. În plus, aurorele au fost văzute în apropierea Columbiei ecuatoriale, când în mod normal sunt vizibile doar în apropierea polilor planetei.

A urmat Marea Furtună din mai 1921, când activitatea geomagnetică a intensificat curenții electrici prin liniile telefonice și telegrafice, încălzindu-le până la punctul de combustie. Cu alte cuvinte, stațiile de telegraf și telefonice, precum și diverse centrale electrice și linii de cale ferată, au izbucnit în flăcări în întreaga lume.

Curenții puternici au perturbat sistemele telegrafice din Australia, Brazilia, Danemarca, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite. Ziarul Ottawa Journal a relatat că multe linii telefonice pe distanțe lungi din provincia canadiană New Brunswick au fost arse de furtuna solară.

Sursa foto: unsplash / NASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.