Învățământ Știri generale

SONDAJ | Doar 8% dintre părinţi vor cursuri online pentru copiii lor în noul an şcolar

Doar 8% dintre părinţi vor cursuri online pentru copiii lor în anul şcolar 2021 – 2022. Ceilalţi nu exclud complet cursurile de la distanţă, însă se tem de lacune în educaţie, potrivit unui sondaj desfăşurat de o platformă de recrutare online, citat de Agerpres.

76% dintre angajaţii care au participat la sondajul realizat de platforma Bestjobs preferă cursurile cu prezenţă fizică, la şcoală. Doar 8% şi-ar dori cursuri exclusiv online pentru copiii lor dacă ar avea această posibilitate, din motive de siguranţă, în timp ce restul spun că sunt confortabili ca şcoala să se desfăşoare într-un sistem mixt, atât online, cât şi offline.

Cea mai mare îngrijorare privind şcoala online este, pentru 41% dintre părinţi, faptul că pot să apară lacune în educaţia copiilor, pe fondul lipsei de interacţiune directă dintre elev şi profesor. De asemenea, 36% dintre ei se tem că şcolile nu au luat măsurile de igienă potrivite şi că riscul de infectare cu virusul Sars-CoV-2 este în continuare ridicat. Părinţii consideră că unităţile şcolare ar trebui să fie mai bine pregătite pentru începerea acestui nou an şcolar, în contextul în care potenţialul pandemic nu mai este o noutate.

Aproximativ 58% dintre respondenţi consideră că este obligatoriu ca toate măsurile sanitare să fie deja luate în toate unităţile la începerea anului şcolar. În plus, 51% cred că ar fi necesare investiţii în modernizarea spaţiilor de învăţământ, iar 46% şi-ar fi dorit să fie implementat un program de uniformizare a nivelului de pregătire a elevilor care au făcut şcoală online.

Doar o treime dintre angajaţii care au copii spun că au fost informaţi cu privire la condiţiile în care se reiau cursurile din acest an şcolar. 66% încă aşteaptă începutul şcolii pentru a avea toate informaţiile necesare despre modul în care vor învăţa copiii lor.

Şcoala online ar aduce schimbări în viaţa părinţilor. 58% dintre ei au mărturisit că, din experienţa anului trecut, va fi nevoie să dedice mai mult timp pentru a-şi ajuta copilul la teme, ceea ce se va reflecta asupra vieţii lor profesionale. În acelaşi timp, 28% spun că într-un sistem majoritar sau exclusiv online, vor fi nevoiţi să lucreze de acasă pentru a se putea ocupa de copii, în timp ce 19% s-ar vedea nevoiţi să apeleze la angajarea unei bone sau la ajutor din partea membrilor familiei, pentru că serviciul nu le permite lucrul de acasă.

Aproximativ 61% dintre cei care au copii care încep şcoala săptămâna viitoare au făcut deja, cel puţin parţial, cumpărăturile pentru cele necesare începerii şcolii. 20% dintre respondenţi aşteaptă să afle de la personalul didactic care sunt rechizitele de care va avea copilul nevoie înainte de a face achiziţii.

În ceea ce priveşte bugetul pe care se aşteaptă părinţii să îl aloce rechizitelor, acesta este cuprins între 500 şi 1.000 de lei pentru 44% dintre ei. Alţi 34% cred că vor cheltui în total mai puţin de 500 lei, în timp ce 22% au alocat peste 1.000 lei. În pregătirea bagajului pentru şcoală, părinţii vor achiziţiona rechizite şi papetărie (82%), ghiozdan (64%), penar (59%). Alţi 66% dintre părinţi prioritizează cumpărarea uniformei şcolare sau a hainelor potrivite pentru şcoală.

Sondajul a fost efectuat în perioada 23 august – 06 septembrie pe un eşantion de 1.044 de utilizatori de internet din România.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *