Sănătate Social Știri generale

Alexandru Rafila: Copiii sub 12 ani ar trebui scutiţi de prezentarea certificatelor verzi

Medicul Alexandru Rafila susţine că toţi copiii mai mici de 12 ani ar trebui scutiţi de prezentarea certificatelor verzi electronice COVID-19, nu doar cei sub şase ani. Acesta afirmă că nu există recomandări în acest sens din partea Comisiei Europene, iar copiii din această categorie de vârstă nu pot fi vaccinaţi.

,,Sunt câteva lucruri care nu sunt în regulă apropo de modul în care va fi utilizat acest certificat verde şi vă spun acest lucru pentru că recomandări ale Comisiei Europene sau practica din ţările europene nu este respectată, în sensul că nu există nicio precizare referitoare la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea acestora certificate sau lucrurile legate de testare pentru că nici din punct de vedere practic nu este posibilă testarea a milioane de copii.”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Medicul, care este şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a precizat că ţara noastră nu are nici măcar capacitatea de a testa toţi copiii sub 12 ani.

,,O familie, părinţii sunt vaccinaţi, au un certificat verde, vor să meargă cu copilul lor la cofetărie sau vor să meargă la un film sau vor să meargă să vadă un spectacol de teatru pentru copii, nu pot face acest lucru decât dacă copilul lor este testat ori lucrul ăsta… gândiţi-vă că sunt vreo aproape două milioane de copii în această situaţie, ar însemna să putem să îi testăm de trei ori pe săptămână, deci cam 5-6 milioane de teste săptămânal, în condiţiile în care în momentul de faţă numărul de teste care se fac săptămânal la nivel naţional pentru toate categoriile e de vreo 350.000.”, a precizat Alexandru Rafila.

Hotărârea de Guvern care introduce obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități atunci când rata de incidență COVID depășește 3/1.000 prevede exceptarea doar a copiilor mai mici de 6 ani.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *