Știri generale

22.09.2021, ora 22:21, Echinocţiul de toamnă şi începutul toamnei astronomice

Miercuri 22 septembrie 2021, la ora 22:21, a început toamna astronomică. Echinocţiul de toamnă reprezintă momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, cu excepţia regiunilor polare.

În aceeaşi zi în care marcăm debutul toamnei din punct de vedere astronomic, în emisfera australă începe primăvara. Miercuri 22 septembrie, la ora 22:21, Soarele a trecut prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.

Sursa foto: Observatorul Astronomic ,,Amiral Vasile Urseanu”

Potrivit Observatorului Astronomic ,,Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, echinocţiul de toamnă nu se produce la aceeaşi dată în fiecare an, datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când există calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie.

La latitudinile României, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit şi orizont, potrivit Observatorului Astronomic ,,Amiral Vasile Urseanu”.

În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de şase luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă, iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2021.

Sursa foto: unsplash / Ricardo Gomez Angel

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *