Știri generale

VÂLCEA | Trei trofee europene pentru restaurarea bisericii de lemn din satul Urşi (video)

Proiectul de conservare a micuţei biserici de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, a primit trei trofee la Premiile Europene pentru Patrimoniu, Premiile Europa Nostra 2021, acordate la Veneţia. Alături de proiectul vâlcean, au mai fost laureate, la categoria Conservare, Gara maritimă din Bruxelles, Grădina Castelului Fredensborg din Danemarca şi Casa Am Horn, Weimar, Germania, alături de alte proiecte impresionante.

În a doua jumătate a lunii mai, Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat câştigătorii ediţiei 2021 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanţat prin programul Europa Creativă. În acest an, cea mai înaltă distincţie europeană în domeniul patrimoniului a mers către 24 de realizări exemplare din 18 ţări europene. Printre câştigători se află Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, proiect premiat la categoria Conservare.

https://www.youtube.com/watch?v=PjzVJF1blOU
Sursa video: youtube.com / Pro Patrimonio Foundation

,,Biserica de lemn din satul Urşi a fost selectată de conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experţi, să primească unul dintre marile premii în valoare de 10.000 de euro. A fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7.000 de cetăţeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul publicului prin intermediul site-ului Europa Nostra.“, a transmis Pro Patrimonio, pe pagina de Facebook.

,,Câștigătorii Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021 sunt ambasadorii frumuseții patrimoniului European, fie că este vorba de tradiții și meșteșug, de arhitectura care îți taie respirația sau de modul în care patrimoniul poate uni comunități și generații. Cred cu adevărat că păstrarea cu succes a patrimoniului nostru material și imaterial depinde de angajamentul oamenilor din spatele acestuia. Prin aceste premii, îi onorăm, prin urmare, pe toți acei bărbați și femei excepționale, profesioniști în domeniul patrimoniului, arhitecți, oameni de știință și voluntari care aduc patrimoniul nostru comun mai aproape de inimile noastre. Viziunea lor merită să fie aplaudată.“, a declarat comisarul european Mariya Gabriel, în timpul evenimentului online de premiere.

,,În fiecare an, câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra demonstrează creativitatea și angajamentul incomparabil al celor care se străduiesc să protejeze, să valorifice și să transmită moștenirea prețioasă a Europei către generația următoare. Laureații din acest an arată din plin modul în care patrimoniul oferă soluții și căi de redresare în fața unor provocări aparent insurmontabile, în timp ce luăm măsuri pentru climă, ne mobilizăm pentru o dezvoltare urbană și rurală durabilă și abordăm numeroasele amenințări la adresa valorilor noastre europene fundamentale. Salutăm realizările lor remarcabile: fie ca acestea să servească drept inspirație și încurajare pentru acțiuni viitoare, pentru mulți alți profesioniști și entuziaști ai patrimoniului din întreaga Europă și din afara ei.“, a transmis şi președintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger.

Câştigătorii premiilor au fost selectaţi de jurii independente compuse din experţi în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene, potrivit Pro Patrimonio.

Biserica din lemn, construită între 1757 şi 1784, se găseşte în cimitirul din satul Urşi şi a fost restaurată cu atenţie de mai mulţi parteneri, inclusiv de comunitatea locală. „Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare exemplare al unei biserici din lemn pictate într-o localitate rurală. Făcută cu materiale din zonă, este de valoare şi frumuseţe extraordinare”, a spus juriul.

Sursa foto: Pro Patrimonio

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *