Social Știri generale

27 – 30 septembrie, Săptămâna Europeană a Romilor, la Bruxelles

În perioada 27- 30 septembrie 2021, la Bruxelles are loc Săptămâna Europeană a Romilor, organizată sub patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene și al Consiliului Uniunii Europene. Coordonatorul evenimentului este Marius Tudor, consilier superior la Parlamentul European.

Săptămâna va consta dintr-o serie de evenimente care vor oferi recomandări privind combaterea antițigănismului și a discriminării structurale continue, cu privire la eficacitatea politicilor UE post-2020 pentru romi și la planurile naționale de recuperare și reziliență. Evenimentele aduc la un loc reprezentanți ai instituțiilor europene, precum David Sassoli, președintele Parlamentului European, şi chiar romi din comunitate.

Organizatorii susţin că soluţia majoră pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor ţine de legislaţie. De aceea, în timpul evenimentelor organizate în aceste zile la Bruxelles, vor cere legi care să sprijine romii din toate comunităţile, să-i ajute să se integreze, să aibă acces la utilităţi, la educaţie de calitate, şi care să contribuie la combaterea discriminării.

,,Nu mai avem vreme de amăgire, și acesta este mesajul meu, în special pentru Comisia Europeană, care tot amână dezvoltarea legii pentru egalitatea romilor. Comisia a încercat vreo zece ani să schimbe câte ceva prin intermediul unui cadru strategic european, cu privire la accesul egal la educație, sănătate, locuire sau locuri de muncă, însă a eșuat pentru că măsurile nu au avut caracter obligatoriu pentru statele membre. Însăși evaluarea Comisiei ne spune că situația s-a înrăutățit.
În acest caz, e nevoie de lege și nu ne vom opri până când executivul european nu va pune în aplicarea rezoluția dezvoltată de domnul europalamentar Romeo Franz și de mine, care cere, fix, o lege pentru egalitatea romilor, nu ca privilegiu, ci ca o normalitatea pentru echilibrarea situației dintre cetățenii europeni, romi și ne-romi, condițiile în care, de exemplu, romii au fost sclavi vreme de 500 de ani pe pământuri românești. Este o onoare și o responsabilitate imensă să coordonez cele 14 evenimente, dar sunt foarte recunoscător domnului Franz, gazda acestei Săptămâni Europene a Romilor și, evident, colegilor din instituții, din societatea civilă de la nivel european, național și local și romilor din comunități care au participat la organizarea evenimentelor.„, a transmis consilierul superior Marius Tudor.

Vezi mai jos ceremonia de deschidere şi mesajele transmise la debutul Săptămânii Europene a Romilor de la Bruxelles.

https://www.facebook.com/watch/?v=397866901726568

https://www.facebook.com/watch/?v=1059162701494645

AICI găseşti agenda evenimentelor care deschid Săptămâna Europeană a Romilor de la Bruxelles.

Sursa foto: captură facebook.com / Marius Tudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.