Învățământ Social Știri generale

BREAKING | Şcolile nu se mai închid la incidenţa de 6/1.000

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că scenariile de funcţionare a şcolilor nu mai depind de pragul de şase cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 la mia de locuitori. Decizia a fost adoptată de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Urmează să fie emisă o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, o hotărâre de Guvern şi apoi să fie modificat ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii.

Redăm mai jos declaraţiile integrale ale ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prin intermediul comunicatului de presă:

,,Referitor la scenariile de funcţionare a şcolilor, astăzi, 29 septembrie 2021, Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competenţe medicale/epidemiologice):

1. Decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate şi adoptarea deciziilor de suspendare a prezenţei fizice în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităţilor competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecţie sanitară în şcoli.

2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern şi abilitarea miniştrilor educaţiei şi sănătăţii să opereze modificări în ordinul comun, în concordanţă cu hotărârile adoptate.

Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcţionare a şcolilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021.

Ministrul Educaţiei a afirmat, în ultimele 24 de ore, că autorităţile iau în calcul ca elevii să nu mai treacă la cursurile online atunci când o localitate atinge pragul de incidenţă de 6/1.000. Sorin Cîmpeanu a motivat prin faptul că ţara noastră nu este pregătită pentru şcoala online.

,,Nu există legislație primară în acest sens. Țările care au luat anumite măsur au luat pe baza unei legislații primare. În contextul dat, în această seară nu avem această posibilitate. Până vineri va trebui să ne decidem într-un fel. Și va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Atfel, ne îndreptăm încă o dată spre pierderi cauzate de învățământul online, făcut în condițiile în care nu sunt îndeplinite simultan cele cinic condiții.
Unu – conectivitate generalizată, și nu avem.
Doi – echipamente disponibile, și nu avem, în pofida eforturilor care s-au făcut, sute și sute de mii de echipamente care s-au achiziționat, tot nu putem spune că fiecare elev are acces la un echipament adecvat pentru online.
Trei – nu avem conținut digital. Chiar dacă avem conectivitate și tablete și profesori dornici să facă acest lucru, nu există conținut digital. Să trimiți temele pe WhatsApp nu înseamnă conținut digital.
Patru – nu avem toți profesorii pregătiți pentru predarea online. Avem câteva zeci de mii de profesori, dar sunt peste 200.000.
Cinci – chiar dacă am avea și conectivitate, și tablete, și conținut digital, și profesori, dacă nu ai platforme de evaluare online, dedicate, nu poți încheia actul educațional, care în orice situație trebuie să se încheie printr-o evaluare.“, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.