Învățământ Știri generale

Ministrul Educaţiei: Părinţii care au frică mare pot face ceva util pentru copii, să se vaccineze! La fel şi bunicii!

Ministrul Educaţiei a transmis, duminică seară, că părinţii care se tem pentru starea de sănătate a copiilor pot face ceva util, şi anume să se vaccineze împotriva COVID-19. Mesajul ministrului îi vizează şi pe bunici. Sorin Cîmpeanu a spus, la postul Digi 24, că părinţii care îşi exprimă îngrijorarea pentru sănătatea propriilor copii nu sunt de condamnat.

Ministrul Educaţiei a explicat că, potrivit legii, cursurile în sistem online reprezintă o excepţie, având în vedere că acest format nu este acreditat.

,,Regula de bază în legea Educației Naționale este prezența fizică la școală. Atât pentru învățământul de zi, cât și pentru învățământul seral.
Pe perioada stării de alertă și pe perioada stării de urgență se face o excepție. Această excepție nu beneficiază de o reglementare la nivel de lege. Pentru că o reglementare în lege, poate veni doar în urma evaluării, mai apoi autorizării, mai apoi acreditării formei de învățământ online.
Nu a existat niciodată în România evaluare și nici autorizare, nici acreditare pentru învățământ online. Este o situație de excepție pentru a nu induce blocaje în sistemul de educație.„, a precizat Sorin Cîmpeanu.

De aceea, ministru a susţinut întotdeauna necesitatea păstrării şcolilor deschise. Cîmpeanu a avut şi un mesaj pentru părinţi, după ce mulţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri de infectare: soluţia stă în vaccinare.

,,Fac apel încă o dată la înțelegere din partea profesorilor, dar și din partea părinților, pentru ca acest proces educațional să continue. Repet, pierderile au fost foarte mari. Le plătesc întâi elevii, le vom plăti noi, întreaga societate.
Nu poți condamna un părinte pentru că este temător în raport cu starea de sănătate a propriului copil. Poți să înțelegi această teamă, dar poți să-i explici încă o dată, că nu copiii sunt cei care trebuie să plătească costurile unei atitudini generalizate în rândul întregii populații a României.
Nu copiii sunt responsabili pentru starea de sănătate a părinților și bunicilor, ci invers. Copiii au nevoie de educație. Acei părinți care au o frică foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: să se vaccineze. Și ei, și bunicii. Fac un apel ca părinții să nu își trimită copiii la școală, dacă au simptome specifice.„, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24.

Ministrul a precizat că se vor intensifica controalele în şcoli. Vor fi verificate condiţiile de distanţare între elevi şi dacă se respectă numărul maxim de copii dintr-o clasă, potrivit noii legi. Actul normativ a stabilit că pot fi cel mult 25 de elevi în clasă, în învăţământul primar, 29, la gimnaziu şi câte 33, în clasele de liceu.

Sursa foto: captură Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.