Eveniment Știri generale

TEHNOLOGIE | NASA modifică orbita unui asteroid, ca în scenariul filmului Armageddon

Agenţia Spaţială Americană (NASA) lansează o navetă care va intra intenționat într-un asteroid pentru a-i modifica orbita. Este vorba Dimorphos, un mic satelit natural care orbitează în jurul asteroidului Didymos, în apropierea Pământului. Evenimentul va fi prima demonstrație reală a unei tehnologii de apărare planetară, care va semăna cu scenariul celebrului film Armageddon, cu Bruce Willis.

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată pe 23 noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk, de la baza spațială Vandenberg din California. După lansare, NASA va testa tehnologia de modificare a orbitei unui asteroid în septembrie 2022, pentru a vedea impactul în spațiu asupra unui asteroid din apropierea Pământului.

Obiectele din apropierea Pământului sunt asteroizi și comete care trec la mai puțin de 48 de milioane de kilometri de Terra. Detectarea acestor obiecte, care ar putea constitui un pericol major pentru Pământ, este una din principalele misiuni ale NASA și ale altor agenții spațiale din lume.

În septembrie 2022, Didymos și Dimorphos vor fi destul de aproape de Pământ, la aproximativ 11 milioane de kilometri. Naveta DART va intra intenționat în coliziune cu Dimorphos, pentru a-i modifica orbita în jurul asteroidului Didymos, potrivit NASA. Coliziunea va fi înregistrată de LICIACube, un satelit care va însoți misiunea și care se va desprinde de DART înainte de impact, pentru a filma evenimentul. 

,,Astronomii vor putea compara observațiile de la mai multe telescoape de pe Terra înainte și după impact pentru a vedea cât de mult s-a modificat orbita lui Dimorphos.”, a declarat Tom Statler, cercetător NASA în cadrul programului DART. La câțiva ani după impact, o altă misiune, Hera, a Agenției Spațiale Europene, va fi lansată pentru a face noi observații asupra binomului Didymos – Dimorphos.

DART se va lovi de Dimorphos cu o viteză de aproape 24.000 de kilometri pe oră. Impactul va modifica viteza lui Dimorphos pe orbita în jurul asteroidului Didymos cu 1%, ceea ce nu pare mult, dar va modifica perioada de orbitare cu câteva minute. Această schimbare va putea fi observată și măsurată cu telescoapele de pe Terra.

Datele culese de misiunile DART și Hera vor contribui la strategiile de apărare planetară, ajutând la a înțelege ce tip de forță este necesară pentru a modifica orbita unui asteroid din apropierea Pământului, care ar putea lovi planeta noastră în viitor.

Sursa foto: unsplash / Colton Sturgeon

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *