Social Știri generale

11 octombrie – Ziua internaţională a fetelor

La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internaţională a fetelor. Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere.

La nivel mondial, aproape 1 din 4 fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani nu este angajată, nu a primit educaţie sau formare, comparativ cu 1 din 10 băieţi de aceeaşi vârstă. Până în 2021, aproximativ 435 de milioane de femei şi fete vor trăi cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi, inclusiv 47 de milioane împinse în sărăcie ca urmare a COVID-19. De asemenea, 1 din 3 femei din întreaga lume a suferit violenţă fizică sau sexuală.

,,Puterea, sănătatea și puterea fetelor lumii este o problemă pentru fiecare zi a anului. Ziua internațională a fetelor este o oportunitate de a relua acest imperativ global.
Fetele de astăzi fac parte dintr-o generație digitală. Este responsabilitatea noastră să ne alăturăm în toată diversitatea lor, să le amplificăm puterea și soluțiile ca factori de schimbare digitală și să abordăm obstacolele cu care se confruntă în spațiul digital.
Calea către egalitatea digitală a fetelor este abruptă. O diferență masivă în utilizarea internetului care acoperă geografii și generații a crescut de la 11% în 2013 la 17% șase ani mai târziu. În peste două treimi dintre țări, fetele reprezintă doar 15% dintre absolvenții la disciplinele Ştiință, Tehnologie, Inginerie și Matematică.
Fetele au capacitate egală și potențial imens în aceste domenii și, atunci când le sprijinim, beneficiile vor fi pentru toată lumea. (…)
Investițiile în eliminarea decalajului digital între sexe generează avantaje uriașe pentru toți. Organizația Națiunilor Unite se angajează să lucreze cu fetele, astfel încât această generație, oricine ar fi ele și oricare ar fi circumstanțele lor, să își poată îndeplini potențialul.
Împreună, să ne asigurăm că fetele joacă rolul lor deplin în generația digitală pentru a proiecta și asigura viitorul nostru comun.
„, a transmis secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Datele emergente arată că, de la izbucnirea COVID-19, violenţa împotriva femeilor şi fetelor (VAWG) s-a intensificat, în special violenţa domestică. Cel puţin 60% din ţări încă discriminează drepturile fiicelor de a moşteni bunuri funciare şi non-funciare, fie prin lege, fie prin practică, potrivit ONU.

Adolescentele au dreptul la siguranţă, educaţie, sănătate, nu doar în timpul anilor de formare, ci şi în etapa următoare, cea a maturizării. Dacă sunt susţinute în mod eficient în anii adolescenţei, fetele dobândesc potenţialul de a schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori sau lideri politici.

O astfel de ,,investiţie” promite un viitor mai bun, în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, de conflicte politice, de creşterea economică, de prevenirea bolilor etc. Deşi în ultimii ani s-au făcut progrese în domeniu, acestea trebuie continuate. În ultimii ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătăţirea vieţii fetelor.

Sursa foto: John Schnobrich

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.