Învățământ Social Știri generale

70 de milioane de teste non-invazive, pentru şcoli. Ministrul Educaţiei: Vă rog, nu trimiteţi copiii la şcoală dacă acest test e pozitiv

Ministrul Educaţiei a declarat, la postul Realitatea Plus, că vor fi achiziţionate 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă pentru şcolile din România. Sorin Cîmpeanu le-a transmis părinţilor să nu îi trimită pe copii la şcoală dacă sunt depistaţi pozitiv cu aceste teste, până la confirmarea infectării în baza unui test RT-PCR sau antigen.

Ministrul a precizat că testele vor veni în sprijinul celor 2,8 milioane de elevi şi preşcolari, precum şi al celor 260.000 de angajaţi din învăţământ. Testările se vor face de două ori pe săptămână.

,,Este vorba de teste care se fac de mult timp în mai multe state din Uniunea Europeană. Am cerut ca acestea să fie teste auto-adminstrabile. Acestea se vor face de două ori pe săptămână și ne oferă un acces facil la suspiciunea de COVID-19. Aceste teste nu pot fi folosite în Coronaform, ci trebuie să fie confirmate de teste RT-PCR sau antigen, făcute de personal medical. Am ales aceste teste de salivă pentru că nu avem personal medical pentru aproape trei milioane de oameni. Am o rugăminte: nu trimiteți copiii la școală dacă acest test este pozitiv, cel puțin până când este confirmat virusului de un test RT-PCR sau antigen.
Acum avem acest test și să sperăm că nu vom avea iar un dezacord al părinților, ca în cazul exudatului nazal și faringian. Vom vedea care va fi protocolul sanitar. Probabil că un instructaj minim va fi necesar, care să poată fi urmat chiar de către elevi. Avantajul acestei testări este că reduce viteza de răspândire a virusului, iar alt avantaj este că, odată cu identificarea din stadiu primar al infecției, se evită ajungerea în situații critice. Foarte curând vor fi achiziționate aceste teste, astfel încât să ajungă în fiecare școală din țară.“, a declarat Sorin Cîmpeanu, la postul Realitatea Plus.

Ministrul a mai spus că, în şcolile în care nu poate fi asigurată activitatea didactică în siguranţă, cursurile trebuie desfăşurate în sistem online, şi că legislaţia permite acest lucru.

,,Ministerul Educației a prevăzut, în ordinul comun cu Ministerul Sănătății, ca, indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situația în care, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfășoare online. Prin urmare, și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică.”, a mai afirmat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la postul Realitatea Plus.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *