Știri generale Universitate

Ministrul Educaţiei: Pentru a institui certificatul verde în universități, doar Parlamentul poate crea legislaţia

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, pentru ca certificatul verde să devină obligatoriu în universităţi, este nevoie de legislaţie primară, iar aceasta poate fi iniţiată doar în Parlament, având în vedere că Guvernul este în prezent interimar. Mesajul său vine după ce Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a cerut această modificare legislativă.

,,Am apreciat dorința rectorilor de a face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul Parlamentului, Guvernul putând, dacă nu este guvern interimar cum este acum, să inițieze proiecte de lege. Cum Guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați.„, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că modificarea trebuie să ţină cont, în mod diferit, atât de situaţia stundenţilor, cât şi de cea a personalului din învăţământul superior.

,,S-a discutat la nivelul Consiliului Rectorilor posibilitatea transmiterii unei scrisori către toate partidele parlamentare, pentru a-și preciza ferm poziția: da sau nu. Susțin sau nu susțin un astfel de proiect de lege privind obligativitatea certificatului verde în universități? Repet, este vorba despre studenți, este vorba și despre angajați. La angajați se pune problema dreptului la muncă. Important este că rectorii și studenții deopotrivă își doresc ca universitățile să fie medii sigure.„, a transmis Cîmpeanu.

Ministrul a arătat că, în universităţi, există diferenţe mari ale ratelor de vaccinare.

,,Avem universități precum Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș, unde avem 90% rata de vaccinare în rândul studenților. În alte universități, este de 50-55% vaccinarea în rândul studenților. Iar alte universități încă nu au raportat acest lucru. Important este că, în mare, suntem chiar și în universități, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înțelegere față de importanța vaccinării, de progresele științei, avem o rată de vaccinare sub media europeană.”, a mai explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Mesajele ministrul au venit după ce Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a solicitat Guvernului şi Parlamentului modificarea cadrului legislativ, astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă doar în baza certificatului verde digital, cu exceptaţia studenţilor care au contraindicaţii medicale.

Citeşte şi Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu în facultăţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.