Sănătate Social Știri generale

Avertisment OMS: Toate alegerile care ucid planeta ucid și oameni. Schimbările climatice, cea mai mare amenințare pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că schimbările climatice cresc riscul de boli. OMS a transmis zece recomandări cu privire la ce trebuie să facă țările pentru a se evita cel mai grav impact sanitar al crizei de mediu. În plus, organizaţia a subliniat că toate alegerile nesustenabile care ucid planeta ucid și oameni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis luni zece recomandări asupra modului în care guvernele pot maximiza beneficiile pentru sănătate ale combaterii schimbărilor climatice într-o varietate de domenii, evitându-se astfel cel mai grav impact sanitar al crizei de mediu, informează Xinhua, citată de Digi 24.

Înaintea celei de-a 26-a Conferinţe a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow, Scoţia, OMS a publicat raportul său special intitulat ,,Argumentul sanitar pentru acţiune climatică”.

Cele zece recomandări ale OMS evidenţiază nevoia urgentă şi numeroasele oportunităţi pentru guverne de a acorda prioritate sănătăţii şi echităţii în cadrul regimului climatic internaţional şi al agendei de dezvoltare durabilă. Mai presus de toate, OMS îndeamnă guvernele să se angajeze la o revenire sănătoasă şi ecologică în urma pandemiei de COVID-19.

,,Pandemia COVID-19 a scos în evidenţă legăturile intime şi delicate dintre oameni, animale şi mediul nostru înconjurător. Aceleaşi alegeri nesustenabile care ne ucid planeta omoară oameni. OMS face apel la toate statele să se angajeze la acţiuni decisive în cadrul COP26 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius – nu doar pentru că este ceea ce trebuie făcut, ci pentru că este în interesul nostru.”, a declarat directorul general al OMS, doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Agerpres.

Raportul vine în contextul în care evenimente meteorologice extreme fără precedent şi alte efecte climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra vieţii şi sănătăţii oamenilor. Valuri de caniculă, furtuni şi inundaţii cu o frecvenţă în creştere au provocat moartea a mii de persoane şi au afectat milioane de vieţi. Schimbările meteorologice şi climatice ameninţă, totodată, securitatea alimentară, cresc riscul de boli şi afectează negativ sănătatea mintală.

,,Schimbările climatice reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătate cu care se confruntă omenirea. Deşi nimeni nu este ferit de efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii, acestea sunt resimţite în mod disproporţionat de cei mai vulnerabili şi defavorizaţi.”, se subliniază în raport.

Pe lângă recuperarea după pandemia de COVID-19, raportul aduce, de asemenea, sănătatea şi justiţia socială în centrul discuţiilor de la COP26. Prin acest document se solicită o tranziţie echitabilă şi incluzivă către energiile regenerabile – în special de la arderea cărbunelui – şi susţine importanţa sistemelor de urbanism şi transport durabile şi sănătoase, precum şi a alimentaţiei mai accesibile şi mai nutritive.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că COP26 reprezintă o oportunitate crucială pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Aceasta presupune reducerea emisiilor pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială şi oferirea a 100 de miliarde de dolari americani în fiecare an ţărilor în curs de dezvoltare pentru acţiuni climatice şi susţinere financiară în vederea atenuării efectelor acestora şi adaptare, după cum a declarat luna trecută liderul ONU în cadrul unei reuniuni ministeriale de la Milano, Italia.

Sursa foto: unsplash / Matt Palmer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.