Social Știri generale

FRANŢA | Ambalajele din plastic pentru legume şi fructe, interzise de la 1 ianuarie 2022

Franţa interzice ambalajele din plastic pentru aproape toate fructele şi legumele, de la 1 ianuarie 2022, în încercarea de a reduce deşeurile din plastic. Justificarea autorităţilor franceze a fost că se foloseşte o cantitate ,,scandaloasă” de plastic de unică folosinţă în viaţa de zi cu zi, relatează Reuters.

Guvernul francez va implementa o lege din februarie 2020 și a publicat deja o listă cu aproximativ 30 de fructe şi legume care vor trebui vândute fără ambalaje din plastic de la 1 ianuarie. Printre produse se află prazul, vinetele, roşiile rotunde, merele, bananele şi portocalele.

,,Folosim o cantitate scandaloasă de plastic de unică folosinţă în viaţa noastră de zi cu zi. Legea economiei circulare vizează reducerea utilizării plasticului de unică folosinţă şi impulsionarea înlocuirii sale cu alte materiale sau ambalaje reutilizabile şi reciclabile.”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Documentul estimează că 37% din fructe şi legume sunt vândute ambalate şi se aşteaptă ca măsura să oprească utilizarea anuală a peste un miliard de ambalaje inutile din plastic.

Preşedinta federaţiei franceze a vânzătorilor de fructe, Francoise Roch, a declarat că trecerea la carton va fi dificilă într-un timp atât de scurt. ,,De asemenea, vânzarea produselor vrac este complicată, deoarece mulţi clienţi ating fructele şi oamenii nu vor ca fructele lor să fie atinse de alţi clienţi.“, a completat aceasta.

Interzicerea ambalării face parte dintr-un program guvernamental multianual ce vizează eliminarea treptată a utilizării plasticului. Începând cu 2021, Franţa a interzis paiele, paharele şi tacâmurile din plastic, precum şi caserolele din polistiren.

Fructele tăiate şi un număr limitat de fructe şi legume delicate pot fi încă vândute cu ambalaje din plastic, dar acestea vor fi eliminate treptat până la sfârşitul lunii iunie 2026, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

Ambalajele din plastic vor fi interzise până la sfârşitul lunii iunie 2023 pentru roşii cherry, fasole verde şi piersici, iar până la sfârşitul anului 2024 pentru andive, sparanghel, ciuperci, unele salate şi ierburi, precum şi cireşe. La sfârşitul lunii iunie 2026, zmeura, căpşunile şi alte fructe de pădure delicate trebuie să fie vândute fără plastic.

Din 2022, spaţiile publice trebuie să pună la dispoziţie cișmele cu apă pentru a reduce utilizarea sticlelor de plastic, publicaţiile de presă şi publicitate trebuie expediate fără ambalaje din plastic, în timp ce restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic gratuite.

Din ianuarie 2023, Franţa va interzice şi farfuriile de unică folosinţă utilizate în restaurantele de tip fast-food pentru mâncarea consumată la faţa locului.

Sursa foto: unsplash / Markus Spiske

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *