Știri generale

Gyorgy Levente, noul manager al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş

Solistul vocal al Operei din Hildesheim, ,,Theater für Niedersachsen” (Germania) şi fost solist al Operei din Biel-Solothurn (Elveţia), Gyorgy Levente, este noul manager al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. Numirea vine după 20 de ani de carieră internaţională.

,,În anii ’90 am început să colaborez cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, eu fiind pe atunci angajat al Filarmonicii şi Operei Maghiare din Cluj. Am început să colaborez la contrabas, orgă şi pian şi, din 1996, ca solist vocal, primele mele producţii cu Recviemul de Mozart, dirijat de maestrul Florentin Mihăescu, concerte vocal-simfonice cu maestrul Szalman Lorant sau cu maestrul Shinya Ozaki din Japonia. Acum cinci ani, am mai colaborat la Târgu Mureş cu regretatul Vasile Cazan (n. red. – fostul director al Filarmonicii, răpus de COVID-19 în urmă cu un an) şi, în 2018, am cântat o gală de operă cu colegii mei din Cluj. Voi continua tradiţia începută de domnul Vasile Cazan, voi încerca să lucrez şi cu corul, încerc să aduc în continuare dirijori din străinătate. În ultimii 20 de ani, am activat în străinătate, în Elveţia şi Germania (…) În ultimii 10 ani am cântat la Opera din Hildesheim, lângă Hanovra, unde am cântat aproape 60 de roluri de titlu, roluri principale. Experienţa mea de 20 de ani în străinătate vreau să o aduc aici, în Târgu Mureş.”, a declarat, marţi, Gyorgy Levente, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a declarat, în timpul evenimentului de prezentare, că fostul director al Filarmonicii din Târgu Mureş, regretatul dirijor Vasile Cazan, şi actualul director, Gyorgy Levente, au fost prieteni foarte buni şi că acesta din urmă va continua proiectele iniţiate de predecesorul său.

,,În domnul Gyorgy Levente avem o personalitate, un om de cultură, care poate să ducă mai departe tot ce a fost construit de domnul Vasile Cazan. Domnul György Levente, ca artist, a participat în străinătate la diferite opere şi filarmonici, deci experienţa pe care a acumulat-o în diferite ţări din Europa acum o poate folosi pentru a duce mai departe tot ceea ce înseamnă organizarea evenimentelor de către Filarmonica din Târgu Mureş. Filarmonica este cea mai mare instituţie de cultură dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean, este şi cea mai numeroasă şi este o instituţie cu care ne mândrim. Sunt convins că domnul Gyorgy Levente poate să conducă această instituţie spre noi culmi şi să avem evenimente la cel mai înalt nivel.“, a arătat Peter Ferenc.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Kovacs Mihaly Levente, a arătat că deşi anul 2021 stă încă sub semnul pandemiei şi că majoritatea fondurilor sunt dirijate spre sănătate, instituţia nu a neglijat cultura.

,,La începutul anului, am spus că acest an 2021 să fie unul al proiectelor şi planificării, am spus că dorim ca să începem să construm pe baze solide. Din perspectiva Filarmonicii de Stat, consider că prin faptul că domnul Gyorgy Levente va conduce această instituţie este o bază foarte solidă prin care dorim ca Filarmonica din Târgu Mureş să se dezvolte în anii care urmează. În pofida anului greu, din perspectiva bugetului judeţului, am decis ca, în afara de investiţiile din domeniul sănătăţii, având în vedere că suntem în plină pandemie, este important să sprijinim instituţiile de cultură şi din acest motiv susţinem activitatea culturală cu suma de 38 de milioane de lei.“, a precizat Kovacs Mihaly Levente.

Sursa foto: facebook.com / Peter Ferenc

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *