Învățământ Știri generale

FRANŢA | Sute de elevi, la cursul de limba română predat în zona pariziană

Comunitatea românilor din zona pariziană are la dispoziție un curs de Limbă, Cultură și Civilizație românească, transmite RFI. Franța este a şaptea ţară din Europa în care este predat acest curs. El este susținut prin intermediul Institutului Limbii Române și Ministerului Educaţiei, iar în plan local beneficiază de sprijinul Ambasadei României din Franţa, precum și al Primăriei localităţii Le Blanc-Mesnil.

În Le Blanc-Mesnil, oraș de lângă Paris, se află o importantă comunitate de români, iar cursul este predat, în acest an, în cadrul a două școli. Cursul nu face parte din programa de învățământ franceză, ci este opțional, pentru copiii care doresc să studieze limba română, şi este gratuit pentru elevi.

,,La fiecare grupă, se studiază altceva. În funcție de vârstă. Cei mici învață să scrie, să citească, învață cifrele, le citesc povești. Cu cei mari am un program mai complex: facem și gramatică, studiem gramatica limbii române – scriere și citire – abordăm noțiuni generale de istoria și de geografia României. Totul este sub formă ludică, deoarece altfel copiii s-ar plictisi, chiar și cei mari. Facem jocuri cu specific lingvistic, care să le dezvolte vorbirea, vocabularul. Bineînțeles, învață și literatură, despre scriitorii noștri importanți, facem câte ceva despre tradițiile românești.”, a transmis profesoara Lavinia Gheorghe, care se ocupă de anul trecut de aproximativ 100 de copilași cărora le-a predat ori le predă cursul de limbă română în cadrul școlii ,,Jacques Decour”, din Le Blanc-Mesnil.

,,Mie mi se pare important căci am să învăț mai multe din cultura română. Sunt româncă și aș vrea să știu mai multe despre România, vreau să știu să vorbesc corect limba română. Spre exemplu, dacă vreau să fac studii în România vreau să știu să vorbesc și să scriu perfect limba română și să știu istoria României”, a transmis o elevă care vine la curs din curiozitate.

,,Astăzi am învâțat punctele cardinale. Mă ajută la gramatică, să pronunț cuvintele și să știu să scriu, să vorbesc mai bine româna.”, a spus şi un elev de 12 ani, care studiază limba română.

Lingvistul Alexandru Mardale este cel de-al doilea profesor care predă cursul de Limbă, Cultură și Civilizație românească, la şcoala ,,Jules Vallès”, din Le Blanc-Mesnil. El trăiește în Franța de aproximativ 20 de ani și este conferenţiar universitar la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (INALCO) din Paris, unde predă limba şi lingvistica românească. În România, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române ca cercetător în lexicografie.

Sursa informaţiilor şi sursa foto: RFI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.