Știri generale

BRAŞOV | La Șinca Veche a fost creat primul traseu tematic într-o pădure virgină din țară (FOTO)

Propark Fundația pentru Arii Protejate şi Ocolul Silvic Pădurile Șincii au creat primul traseu tematic într-o pădure virgină din țară, la Șinca Veche, județul Brașov, transmite Rador. Asociația îi invită pe călători pe un traseu ușor de bătut la picior, unde aceștia se pot bucura de frumusețea și biodiversitatea unei păduri neatinse de mâna omului.

,,Te invităm să explorezi un templu al naturii, un templu cum puține se mai găsesc în Europa: pădurea virgină de fag și brad de la Șinca, de pe valea pârâului Strâmbișoara. Frumusețea și valoarea ei sunt recunoscute la nivel mondial. Este pe lista Patrimoniului Natural Mondial UNESCO, împreună cu alte şapte păduri virgine și seculare din România și cu Delta Dunării, alături de locuri excepționale din lume, cum ar fi Parcul Național Serengeti sau Insulele Galapagos. Ce este o pădure virgină și de ce este deosebită? Într-o pădure virgină omul nu a tăiat niciodată și nici nu a intervenit pentru a schimba în vreun fel viața pădurii. Sunt puține asemenea păduri în Europa. Nici la noi, în România, nu au mai rămas multe. Se estimează că în România au mai rămas doar cel mult 250.000 ha de păduri virgine, adică mai puțin de 4% din totalul pădurilor noastre.”, a transmis managerul proiectului, Ana Croitoru.

Pentru a putea parcurge acest traseu, doritorii trebuie să se organizeze într-un grup de cinci până la 15 persoane. Taxa de intrare este de 25 de euro de persoană, pentru adulţi, şi 4 euro, pentru copii. În cost sunt incluse transportul pe o distanță de aproximativ 8 km, pe drumul care leagă DN73A de intrarea pe traseu, şi un pădurar însoțitor.

Traseul are o lungime de 3 km și o diferență de nivel de 200 de metri. Acesta poate fi parcurs ușor în aproximativ o oră şi jumătate, cu încălțămintea potrivită unor astfel de drumeţii.

Toate punctele de pe traseu sunt marcate de povești audio – nu mai lungi de 4 minute – informație condensată despre cum lemnul mort poate da o nouă viață pădurii, ce floră și faună profită și cum natura lăsată în ritmul ei se regenerează uimitor, făcând loc la grădinițe de puieți care vor crea un nou habitat secular. Ciupercile colorate, simfonia toamnei, dar și cel mai înalt brad din Europa mai pledează pentru o cel puțin jumătate de zi perfectă la poalele Făgărașului, mai transmite Rador.

Sursa foto: facebook.com / Propark Fundația pentru Arii Protejate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.