Social Știri generale

MEDIU | Un nor de dioxid de sulf emis de vulcanul din La Palma, deasupra Portugaliei

Institutul Portughez pentru Mare și Atmosferă (IPMA) anunță că norul de dioxid de sulf provenit din erupţia vulcanului Cumbre Vieja a ajuns în Portugalia miercuri. Mai mult, ar putea rămâne în regiune până la 15 octombrie, relatează agenția Xinhua, citată de Agerpres.

Conform informaţiilor rezultate din monitorizarea atmosferică efectuată în cadrul programului Copernicus al Uniunii Europene de observare a Pământului din satelit, există de asemenea o cantitate semnificativă de cenuşă vulcanică care se deplasează în direcţie estică din cauza vânturilor puternice, iar valorile dioxidului de sulf sunt sub pragul de risc.

Potrivit unui comunicat al IPMA, concentraţia maximă a gazului se preconizează că va ajunge la 46 micrograme pe kilogram la 6.000 de metri altitudine, fiind toxică la inhalare. Specialiştii portughezi au dat asigurări că vor continua să urmărească îndeaproape evoluţia situaţiei.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie,. Şase mii de locuitori au fost evacuaţi de atunci, iar 656 hectare de teren au fost distruse de scurgerile de lavă. În ultimele ore, în zonele afectate au fost înregistrate 20 de mişcări seismice.

După aproape o lună de la erupţie, vulcanul Cumbre Vieja rămâne în continuare activ, iar experţii susţin că erupţia ar putea dura câteva săptămâni sau luni la rând.

Sursa foto: captură Twitter

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *