Sănătate Social Știri generale

Medic: În clipa de faţă, mortalitatea în ATI se apropie de 58 – 59%

Medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti, a atras atenţia că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă (ATI) din ţară este de 58 – 59%. De asemenea, a precizat că fiecare medic din secţiile ATI îngrijeşte de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal.

,,Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID-19 în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua. La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România, e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40%, pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate. Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50%, a crescut spre 50% la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59%. Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90%.”, a declarat medicul Şerban Bubenek, sâmbătă, într-o conferinţă de presă care a avut loc în cadrul Maratonului Vaccinării din Capitală.

Managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti a explicat şi cum poate fi oprită pandemia.

,,Situaţia devine aproape necontrolabilă. Bătălia nu se câştigă nici în ATI, nici în UPU, nici în spital, bătălia se câştigă dacă ne distanţăm social şi ne vaccinăm contra virusului.„, a completat Bubenek.

Medicul a precizat că, în aproximativ o lună, ţara noastră va primi tratamente pentru pacienţii cu COVID-19, şi a explicat că acestea vor avea regim special.

,,O veste bună ar putea fi faptul că şi în România sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să apară noi antivirale care să fie destinate pacienţilor cu forme medii şi chiar severe, dar această terapie viitoare, ca şi anticorpii monoclonali, nu va fi într-un număr atât de mare încât să se poată lua de la colţul străzii şi să se poată administra fără supraveghere medicală. Deci în continuare vaccinarea va rămâne principala metodă prin care încercăm să scădem mortalitatea celor care vaccinaţi fiind se vor infecta.”, a declarat medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti .

Sursa foto: Ro Vaccinare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.